/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Rusia, obligată să prezinte informația cu privire la executarea deciziei CEDO în cauza școlilor cu predare în grafia latină

missing
20 martie 2019, ora 14:40

La 19 octombrie 2012, Marea Cameră a CtEDO a pronunțat în ședință deschisă Hotărârea în cauzele Catan şi alţii 27 c. Moldovei şi Rusiei, Caldare si alții 42 c. Moldovei şi Rusiei, Cercavschi și alți 98 vs Moldova şi Rusia, prin care a constata violarea dreptului la educația a celor 170 de reclamanți, elevi și părinți din școlile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană.

Cazul se referă la încălcarea dreptului reclamanților la educație, 170 de elevi sau părinți ai elevilor școlilor cu predare în limba română, situate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. CtEDO a constatat că administrația secesionistă a întreprins măsuri de intimidare, presiune asupra elevilor, inclusiv au adoptat acte locale normative prin care au criminalizat folosirea grafiei latine. Apogeul persecuțiilor școlilor cu predare în limba română a constituit evacuarea sau vandalizarea clădirilor instituțiilor de învățământ, arestarea părinților și agresarea copiilor. Astfel în anul 2002 a fost evacuat Liceul ”Ștefan cel Mare” din or. Grigoriopol, iar în anul 2004 Liceul ”Alexandru cel Bun”, Liceul ”Lucian Blaga” și Liceul ”Evrica” au fost vandalizate și unele sedii chiar evacuate de către miliția transnistreană.

Promo-Lex mai spune că, în perioada 5 – 6 martie 2019, cu câteva zile înaintea celei de-a 1340 reuniuni a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, reprezentanții Asociației Promo-LEX împreună cu un director al unei instituții de învățământ din stânga Nistrului cu predare în limba română, în cadrul unei colaborări cu European Implementation Network au efectuat o vizită la Strasbourg. În timpul vizitei au participat la o serie de întâlniri cu factorii de decizie din cadrul Comitetului de Miniștri și al Consiliului Europei, explicând seriozitatea situației cu privire la educația în regiunea transnistreană.

În perioada 12-14 martie 2019, la Strasbourg a avut loc reuniunea 1340 a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, la care s-a discutat mersul executării Hotărârilor CtEDO.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram