/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Studenți pentru o zi. Zeci de elevi ai claselor a XII-a au venit la USM pentru a face cunoștință cu facultățile

21 martie 2019, ora 19:36

Studenți pentru o zi. Mai mulți elevi ai claselor a 12-a au venit astăzi din diferite raioane la Universitatea de Stat pentru a face cunoștință cu facultățile de aici. Liceenii au avut parte de o zi plină, exact ca a unui student adevărat. Astfel, au asistat la seminare, au făcut experimente chimice sau au învățat să manevreze o dronă.

Elevii din Criuleni au fost primii care au îmbrăcat halatele de cercetători la Facultatea de Chimie. Aceștia au fost ghidați de studenții anului trei, care au încercat să-i impresioneze cu cele mai spectaculoase experimente. Astfel, tinerii au învățat să producă sânge artificial, folosit scenele de film, dar și cum să schimbe culoarea apei.

Trebuie numai să pornim reacția, mai departe ea este exotermică, decurge de la sine cu degajare de căldură. Și magneziul pe care l-am adăugat în aceste condiții se aprinde.

Deși nu au îndrăznit să amestece reactivii de sine stătător, elevii au rămas uimiți de reacțiile chimice văzute.

Reacția vulcanului activ nu am știut-o. Prima dată l-am văzut și am rămas foarte uimită și nici nu am știut cum se întâmplă.

Este destul de interesant, laboratoarele sunt performante, mă interesează mai mult chimia anorganică.

În primul rând mă bucură faptul că avem studenți, pentru că, de obicei, un pic elevii se tem de chimie și îi consider curajoși că au venit.

Nu s-au plictisit nici elevii care au vizitat Facultatea de Fizică. După ce au trecut o instruire minuțioasă, tinerii au învățat să piloteze drone, cu ajutorul cărora pot face fotografii și crea hărți 3D.

Chiar dacă puțini au reușit să manevreze o dronă din prima încercare, unii deja au înțeles că această activitate poate fi o bună profesie.

Așa, un pic. Trebuie experiență. Trebuie să mai aflu multe lucruri noi ca să îmi fac alegerea.

Mi-a plăcut, mi-a provocat un interes foarte mare și cred că e o profesie de viitor.

Este un lucru destul de important ca dronele să aibă o aplicație civilă, nu în scopuri meschine. Totodată studenții trebuie să cunoască legislația, unde putem să pilotăm o dronă și unde nu avem dreptul să pilotăm o dronă”, Veaceslav Sprincean, lector Universitar.

La Universitatea de Stat sunt 12 facultăți. Doritorii de a deveni studenți pentru o zi le pot vizita și mâine. Conducerea instituției speră că astfel numărul viitorilor studenți va crește, iar atunci când vor veni să depună dosarul vor știe exact pentru ce facultate optează.

Reporter: Diana Popa

Imagine: Oleg Cozlov

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram