/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Dodon avertizează că, dacă PSRM nu ajunge la putere, Moldova va avea probleme cu prețul la gaze și exportul în Rusia

22 martie 2019, ora 08:44

Președintele țării Igor Dodon a avertizat aseară, la o emisiune televizată, că Moldova va avea probleme cu prețul la gaze și cu exportul în Federația Rusă, dacă socialiștii nu ajung la putere. Acesta a spus că el ar putea să negocieze cu președintele rus Vladimir Putin un tarif mai mic la gaze și permisiunea pentru producătorii din Moldova să exporte în Rusia, dar pentru aceasta e necesar ca Guvernul care se va forma să fie unul pro-rus.

„Prețul de import la gaz se calculează în fiecare trimestru, în baza contractului și în baza prețului la petrol pe piețele internaționale, este o formulă specială. În primul trimestru al anului curent, prețurile au crescut. Acum, Moldova Gaz trebuie să ia o decizie, ce face mai departe, dar, evident, trebuie să se adreseze la ANRE, la regulator, pentru ajustarea tarifelor; ajustarea, asta e clar că nu micșorarea”, a spus Dodon aseară, la emisiunea Acces Direct de la NTV Moldova.

„Ce facem mai departe? Sunt două soluții: dacă Dodon se înțelege cu Federația Rusă și încearcă să negocieze alt preț la gaz, este o situație. Dacă este un Guvern care e pentru relații bune cu Rusia, nu transfugi, nu iar anti-rusesc, atunci șanse sunt. Să mergem, să vedem ce facem cu tariful la gaz, cu prețul pe import care ar putea să permită să nu crească tariful pe intern”, a mai declarat Dodon.

Șeful statului a mai spus că în mai puțin de un an, Rusia va micșora volumul tranzitului de gaze livrate prin Ucraina și Moldova se va pomeni într-o criză similară celei de acum zece ani: „Eu, în calitate de ministru al Economiei, în 2009, am gestionat o astfel de criză, dar ea a fost temporară, pe o perioadă foarte scurtă, dar acum poate să fie situația mult mai gravă și aceasta va fi în plină iarnă. Exact la sfârșitul acestui an expiră și contractul de primire a gazelor din Federația Rusă. Trebuie să fie un Guvern care ar putea să meargă să negocieze acest lucru cu Federația Rusă și acest Guvern trebuie să fie un partener credibil pentru ruși, ei nu o să discute cu fiecare”, a spus președintele.

„Dacă nu va fi o majoritate unde vor participa socialiștii, atunci noi vom avea probleme. Unica soluție este ca la guvernare să fie socialiștii. Dacă vor fi socialiștii la guvernare, eu nu spun cu cine, dar o formă de guvernare cu cineva, atunci sunt șanse de a rezolva aceste probleme”, a mai spus Dodon.

Socialiștii au obținut 35 de mandate de deputat în noul Parlament, număr insuficient pentru crearea unei majorități parlamentare. Aceștia au invitat blocul ACUM la discuții privitoare la crearea unei eventuale majorități în Legislativ, dar ultimii au refuzat.

Ieri, la ședința de constituire a noului Legislativ, Igor Dodon a spus că săptămâna viitoare va invita fracțiunile parlamentare la dialog, la Președinție, pentru a începe discuțiile despre formarea unui nou Guvern.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram