/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Precizările ministerului Culturii privind lucrările de reabilitare a Cimitirului evreiesc din Chișinău

missing
22 martie 2019, ora 15:56

Potrivit unui comunicat al ministerului, fost elaborat un caiet de sarcini privind restaurarea Cimitirului cu complex de monumente din str. Milano, inclusiv restaurarea edificiilor de arhitectură și monumentelor funerare de pe teritoriul acestuia. În procesul elaborării Caietului de sarcini s-au luat în considerare recomandările și propunerile reprezentanților Comunității Evreiești din Republica Moldova, Primăriei municipiului Chișinău, Fondului de binefacere „Dor le Dor”, Bibliotecii Evreiești „I. Mangher”, au fost examinate o serie de documentele istorice prezentate de Agenția Națională a Arhivelor din Republica Moldova.

Caietul de sarcini prevede următoarele categorii de lucrări:

1. Zonarea și amenajarea teritoriului;
2. Restaurarea obiectelor sociale semnificative:

– casei ritualului de înmormântare Băit Tahara;
– Gheniza;
– mormintelor comune cu instalarea semnelor comemorative;
– monumentelor funerare ale personalităților istorice remarcabile și monumentelor funerare care prezintă interes arhitectural, artistic și istoric,
– instalarea unui însemn comemorativ în memoria celor căzuți în cel de-al doilea Război Mondial;
3. Reconstruirea și edificarea construcțiilor administrative, auxiliare și sanitare;

4. Elaborarea rutelor turistice, după interes sau direcții, cu asigurarea ghidurilor audio și video în diferite limbi, precum și zonelor cu acoperire Wi-Fi.

Ministerul mai spune că cimitirul este o filială a Muzeului de Istorie a evreilor din Republica Moldova care este în proces de desfășurare a procedurii de licitație publică privind selectarea companiei care va efectua activități de salubrizare a cimitirului evreiesc pe parcursul anului 2019, precum și realizarea activităților de reabilitare: restaurarea și renovarea monumentelor cu starea de conservare nesatisfăcătoare, repararea gardului, asigurarea căilor de acces.

În scopul asigurării condițiilor adecvate pentru desfășurarea activităților muzeale, inclusiv pentru acțiunile de reabilitare a Cimitirului evreiesc din Chișinău, instituției publice „Muzeul de istorie a evreilor din Republica Moldova” i-a fost alocată suma de 10 000 000 MDL pentru anul 2019.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram