/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Decretul a fost semnat, ședința a fost convocată, dar lucrurile au rămas neschimbate. Declarațiile politice ale acestei săptămâni

23 martie 2019, ora 15:34

Săptămâna politică a început de miercuri, odată cu anunțul președintelui țării Igor Dodon, privind convocarea ședinței de constituirea a noului Parlament, decizie așteptată din ziua în care a fost validat scrutinul parlamentar. Dodon a semnat decretul cu o zi înainte de ședința propriu-zisă, fapt ce i-a nemulțumit pe unii deputați de la ACUM, care au spus că acest lucru a fost făcut intenționat, știindu-se despre faptul că un grup de deputați de la ACUM nu se află în țară. Președintele a negat acest lucru și a spus că în 24 de ore aceștia reușeau să revină la Chișinău, pentru a participa la ședința solemnă de constituire a noului Parlament. 

În aceeași zi cu semnarea decretului de convocare a noului Legislativ de către președintele Dodon, două instanțe au pronunțat decizii de condamnare la închisoare a doi susținători ai blocului ACUM: Sergiu Cebotari și Gheorghe Petic. Sentințele au fost catalogate de cei de la ACUM drept politice și aceștia au organizat un protest în fața Parlamentului, cu aproximativ o oră înainte de începerea ședinței, la care în mod indirect i-au invitat și pe colegii din Partidul Socialiștilor (PSRM).

Totuși, socialiștii s-au făcut că plouă și și-au văzut de treburile lor; aceștia și-au constituit fracțiunea parlamentară, desemnând-o pe Zinaida Greceanîi în calitate de președintă a fracțiunii și au venit în componență deplină la prima ședință a noului Legislativ.

Au fost departe de protestul celor de la ACUM și deputații din Partidul Democrat (PDM).

Democrații și-au constituit și ei fracțiunea parlamentară, alegându-l în calitate de președinte pe actualul premier în exercițiu, Pavel Filip.

Parlamentarii aleși pe listele Partidului ȘOR (PP ȘOR) și-au constituit și ei fracțiunea, desemnându-l pe Ilan Șor președinte. Aceștia au anunțat că rămân în opoziție și-au spus că-l vor propune pe Ilan Șor la funcția de președinte al Parlamentului.

Deputații aleși pe listele blocului ACUM nu și-au constituit deocamdată fracțiunea și nici nu este clar dacă aceștia vor forma o singură fracțiune sau două. Parlamentarii au spus că vor lua o decizie în acest sens în decurs de zece zile de la prima ședință a Parlamentului, așa cum prevede Regulamentul de funcționare a Legislativului.

Ședința Parlamentului a fost întreruptă pe o perioadă nedeterminată din motiv că partidele care au acces la guvernare nu au format deocamdată o majoritate. În acest context, șeful statului Igor Dodon a spus că va chema formațiunile politice PSRM, PDM și ACUM separat la discuții, la Președinție, începând cu săptămâna viitoare.

Declarația a fost făcută ziua, la ședința Parlamentului, iar seara, la o emisiune TV, Igor Dodon băga spaima în telespectatori, spunându-le că Republica Moldova va avea probleme mari cu prețul la gazele din Federația Rusă și exporturile de mărfuri pe piața rusească, dacă socialiștii nu ajung la guvernare.

Pe de altă parte, președintele Partidului Comuniștilor (PCRM), Vladimir Voronin, opina, tot la o emisiune TV, că într-un final, majoritatea parlamentară va fi creată cu deputați transfugi.

Între timp, cei de la ACUM au anunțat că înregistrează în Parlament inițiativele anunțate mai devreme, privind „deoligarhizarea” statului și fac apel la conștiința deputaților, indiferent de partidul din care fac parte, să le susțină.

Există opinii că ședința Parlamentului va continua nu mai devreme de începutul lunii aprilie. Până atunci, ne așteptăm ca partidele care au acces în Legislativ să încerce să negocieze formarea unei majorități parlamentare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram