/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ A venit unul, au plecat opt. Medicii pleacă din sistem, iar lipsa lor se resimte în mod special în raioane

missing
29 martie 2019, ora 18:15

Într-o postare pe Facebook, Nemerenco a citat datele dintr-un raport publicat de Agenția pentru Sănătate Publică, ce se referă la situația din ultimii doi ani. Astfel, făcând trimitere la aceste informații, experta scrie că anul trecut din sistemul medical au plecat aproape 3000 de medici. În concluzie, aceasta a ironizat pe seama reformelor și politicilor duse de autoritățile din domeniu. În replică, ministerul Sănătății a declarat că cifrele sunt preliminare, iar în raport ar fi fost incluse doar informațiile colectate din cadrul instituțiilor subordonate ministerului. Respectiv, din el ar lipsi datele din instituțiile private, de exemplu. Totuși, datele Biroului de statistica arată că anul trecut din sistem au plecat în jur de 250 de medici, iar la bursă acum câteva zile erau 400 de locuri vacante în domeniul medical. Lipsa medicilor se resimte în mod special în raioane. La Leova, în ultimii cinci ani, un singur medic rezident a pășit pragul spitalului. În timp ce, în aceeași perioadă, 8 medici cu experiență au plecat din această instituție.

În spitalul raionul Leova, ca și în alte spitale raionale din toată țara, avem un deficit de medici și asistenți medicali. Practic nu avem oftamolog, nu avem medici pediatri, nu avem destui medici interniști”, Andrei Așevschi, directorul Spitalului Raional Leova.

Dincolo de asta, din cei 29 de angajați 22 sunt pensionari. Directorul spitalului susține că nu reușesc să aducă oameni noi chiar dacă le propune diferite facilități.

Acordăm și locuințe sociale pentru medicii care vin în teritoriu și îi așteptăm cu drag, dar nu prea vin. Încercăm să facem spitalul mai atractiv, să facem condiții, aparate procurăm, pregătim reparația în saloane”, Andrei Așevschi, directorul Spitalului Raional Leova.

Și la spitalul raional din Telenești este aceeași problemă.

Avem nevoie de specialiști, numărul de medici este, of doamne, sub nivel, avem un șir de specialiști care lipsesc complet, spre exemplu: oftamolog și alte specialități”, Ștefan Gori, vicedirectorul Spitalului Raional Telenești.

Deși nu există informații oficiale, mulți medici moldoveni aleg să profeseze în străinătate. Este și cazul Mihaelei Jardan, care muncește în calitate de neurolog în Germania de 10 ani.

Eu am plecat din Moldova, pentru că nu puteam dezvolta profesional. La fel, am plecat, bineînțeles, și din motiv financiar. Cu salariul pe care îl primeam în momentul plecării nu puteam să plătesc cazarea. Abia de îmi ajungeau bani pentru mâncare”, Mihaela Jardan, medic neurolog, Germania.

Și doctorii care rămân în țară au motivele lor, cum ar fi speranța că lucrurile în țară se vor schimba.

Nu poți întreține o familie, copii, având 4000 de lei salariu. Inițial, am vrut să plec și eu, am avut mai multe tentative, dar sentimentul de patriotism, am decis să rămân. Acest exod nu cred că poate fi oprit ușor și rapid, soluția ar fi implicarea tinerilor”, Ion Bocan, medic rezident ORL.

În ultima perioadă, salariul medicilor a crescut în medie cu 20%, iar al personalului medical – cu 10%, în jur de 48 mii de angajați. Astfel, dacă un medic de familie primea în trecut un salariu de 5210 lei, atunci acum primește până la 6510 lei.

Într-un răspuns pentru TV8, Ministerul Sănătății a declarat că: „Asigurarea cu resurse umane a sistemului de sănătate este o prioritate pentru MSMPS. În acest sens, sunt realizate un șir de măsuri de motivare a specialiștilor să lucreze în sistem, cât și de a atrage specialiști tineri. Printre acțiuni se enumeră: majorarea salariilor, indemnizațiilor, modernizarea infrastructurii instituțiilor și asigurarea cu echipamente medicale moderne. La fel, Ministerul beneficiază de suportul Organizației Mondiale a Sănătății privind implementarea Strategiei de Dezvoltare a Resurselor umane în sănătate.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram