La mijlocul lunii martie, o internaută a publicat pe o rețea de socializare cazul unei fetițe, a cărei familii ar fi plătit bani pentru o operație la creier, care nu ar fi fost făcută. Astăzi, ministerul a publicat rezultatele unei comisii de anchetă care susține că operația a fost efectuată, iar în perioada postoperatorie starea pacientei a fost cu dinamică pozitivă.

Într-un comunicat al ministerului Sănătății se spune că, pacienta a fost internată în secția de Neurochirurgie a Institutului Mamei și Copilului în luna noiembrie 2017, cu diagnoza de astrocitom pilocitar de emisferă cerebeloasă, hidrocefalie secundară. În mod planic a fost efectuată intervenția chirurgicală de craniotomie decompresivă suboccipitală, evacuarea conținutului chistului tumoral și rezecția parțială a sectorului solid tumoral. În perioada postoperatorie starea pacientei a fost cu dinamică pozitivă.

Ulterior, la câteva luni, a fost efectuată investigație de rezonanță magnetică de control care a determinat creșterea tumorală. Pacienta a fost consultată de echipa de medici care a operat-o și a fost propusă a doua etapă de tratament operator. Părinții, însă, au refuzat internarea și au plecat de sine stătător la o clinică privată din România, unde a fost efectuată intervenția chirurgicală.

Ministerul spune că mama pacientei a fost telefonată, dar aceasta a refuzat să se prezinte la ședința organizată în comun cu echipa de medici care a operat pacienta și de a prezenta actele medicale și investigațiile paraclinice. Aceasta a menționat că nu cunoaște despre petiția depusă online și că nu are nici o atribuție cu aceasta. Totodată, mama a subliniat că nu are pretenții la calitatea asistenței medicale acordată fiicei sale. În același context, persoana care a postat pe rețeaua de socializare mesajul de sensiblizare pe acest caz a refuzat categoric să ofere detalii. Respectiv, ministerul a executat acțiuni de anchetă internă pentru a identifica pacienta și a depista detaliile asupra cazului raportat.

În comunicat se mai spune că nu au fost indicații pentru efectuarea tratamentului chirurgical în România, această intervenție fiind posibilă în țara noastră. Totodată, ministerul anunță că va conlucra cu autoritățile competente de anchetă pentru definitivarea cazului și prezentarea concluziilor finale la presupusele acuzații aduse echipei de medici.