Potrivit rapoartelor financiare ale partidelor, prezentate la Comisia Electorală Centrală, în 2018, cei mai mulți bani au câștigat, dar și au cheltuit democrații. PDM a înregistrat venituri de peste 49 de milioane de lei, dintre care 7 milioane au fost subvenționați din bugetul de stat, iar alte 22 de milioane au primit din donații. Peste 19 milioane de lei au fost adunați din cotizațiile de membru de partid.
Democrații sunt lideri și la capitolul cheltuielilor, anul trecut depășind suma de 41 de milioane de lei. Majoritatea banilor, adică 32 de milioane de lei, au fost alocați pentru presă și materiale promoționale. Pentru întreținerea sediilor, democrații au plătit peste patru milioane de lei. Cheltuieli substanțiale, PDM a indicat și la capitolu deplasări – peste un milion de lei și la organizarea întrunirilor – aproximativ două milioane de lei.
La capitolul „venituri”, democrații sunt urmați de socialiști, care s-au ales, în 2018, cu peste 14 de milioane de lei, dintre care jumătate, adică puțin peste șapte milioane de lei sunt din bugetul de stat. Alte șase milioane, PSRM le-a obținut din cotizațiile de membru, donațiile pentru acest partid depășind ușor suma de un milion de lei.
PSRM a cheltuit aproape zece milioane de lei, ca și democrații, cea mai mare sumă socialiștii au cheltuit-o pentru presă și materiale promoționale – 4,5 milioane de lei. În ordine descrescătoare, vin cheltuielile destinate pentru întreținerea sediilor – 2.3 milioane de lei și pentru personal – peste un milion de lei.
Partidul Șor a avut în 2018 venituri de 13,6 milioane de lei, dintre care 13,4 milioane de lei o reprezintă donațiile. Formațiunea nu s-a zgârcit să cheltuie majoritatea banilor – 13,6 milioane de lei, rămânând la sfârșitul anului cu aproximativ 26 de mii de lei în cont. Cei mai mulți bani, ca și celelalte partide, le-a dat pentru presă și materiale promoționale – 5,1 milioane de lei. Alte trei milioane le-a cheltuit pentru întreținerea sediilor, iar un milion pentru cheltuieli de personal. Totodată, partidul a indicat investiții de peste un milion de lei în bunuri mobile și imobile necesare activității formațiunii.
Următorul partid, din cele care au acces în Parlament, după veniturile acumulate este Partidul Acțiune și Solidaritate. Formațiunea condusă de Maia Sandu a avut venituri de peste un milion de lei, dintre care majoritatea banilor – puțin peste nouă sute de mii de lei. PAS a avut cheltuieli de peste opt sute de mii de lei, dintre care cei mai mulți bani au mers pentru presă și materiale promoționale – 253 de mii de lei și întreținerea sediilor – peste 184 de mii de lei.
Formațiunea lui Andrei Năstase – Platforma Da a înregistrat cele mai mici venituri – aproape jumătate de milion, dintre care practic jumătate din sumă o reprezintă donațiile – 221 de mii de lei, iar alte 155 de mii de lei – subvenții de la bugetul de stat. Partidul Platforma DA a cheltuit practic toată suma – 449 de mii de lei, și iarăși grosul banilor a mers pentru cheltuielile destinate presei și materialelor publicitare – 267 de mii de lei, urmați de cheltuielile pentru întreținerea sediilor – 123 de mii de lei.