/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

12 companii chineze, interesate să investească în R.Moldova. Ce spun experții

04 aprilie 2019, ora 18:25

12 cele mai importante companii din China și-au manifestat interesul de a investi în Republica Moldova, în cadrul Forumului de Afaceri desfășurat la Chișinău în perioada 2-4 aprilie curent. La forum a fost promovată oferta investițională a țării și numeroase facilități de care pot beneficia potențialii investitori chinezi.

„Antreprenorii chinezi, împreună cu partenerii din țările Uniunii Europene, sunt interesați să exploreze oportunitățile de afaceri și posibilitățile de deschidere ale pieței moldovenești, care corespund tendințelor globale actuale, dar și intereselor tuturor părților”, a menționat Pan Feng, Vice-președinte al Asociației China-Europa pentru Cooperare Tehnico-Economică.

Companiile chineze care au participat la Forumul de Afaceri Moldova-China activează în sectorul industriei farmaceutice și biomedicină, inteligența artificială și tehnologiile lingvistice, industria grea și producerea mașinilor industriale, turism.

În acest context, Expert-Grup amintește că la începutul anului 2018, Guvernul Republicii Moldova a inițiat negocierile asupra unui Acord de comerț liber cu China. În opinia specialiștilor promovarea și dinamizarea investițiilor chineze în Republica Moldova poate fi efectuată prin modernizarea cadrului existent, susținute de normele și angajamentele asumate în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului.

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova activează 86 de companii cu capital chinez, capitalul investit fiind în valoare de aproape 6,76 mln lei. După valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrat în anul 2018, China se clasează pe locul șase printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, cu o pondere de 7,31% din volumul comerțului total.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram