/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Anticipate, cel mai realist scenariu? Igor Dodon dă mai multe șanse alegerilor anticipate decât acum două zile

missing
04 aprilie 2019, ora 19:05

Igor Dodon a înaintat patru scenarii pentru viitorul politic al țării, după două runde de negocieri eșuate la Reședința de Stat. Acestea ar fi: o coaliție între socialiști și blocul ACUM, alta între socialiști și democrați, a treia între democrați și „transfugi”, iar ultimul scenariu sunt alegerile anticipate, care pare să fie cel mai aproape de realitate.

„Eu constat, la această etapă, că șansele pentru anticipate sau crearea unei majorități sunt: 60% – anticipate, 40% – găsirea unui compromis”, a precizat Dodon. Din cifrele prezentate în interviu, reiese că procentajul s-a schimbat față de acum două zile, când, după discuții dintre PD și PSRM, președintele estima altceva.

„Cred că suntem 50 la 50 pentru alegeri parlamentare anticipate sau crearea unei majorităţi parlamentare”, Igor Dodon, președintele țării.

Analistul Igor Boțan a încercat să tălmăcească mesajul lui Igor Dodon despre iminența anticipatelor. Acesta consideră că totul este pentru a pregăti opinia publică de o coaliție între socialiști și democrați.

Eu cred că ei au interesul, și democrații, și socialiștii, să transmită mesaje alarmante opiniei publice, pentru că atunci când această coaliție va avea loc, lumea să răsufle cu ușurință că, în sfârșit, avem Guvern, avem majoritate”, Igor Boțan, analist politic.

Un alt analist – o altă opinie. Roman Mihăieș este de părere că a alianță între PDM și PSRM devine tot mai puțin probabilă. Asta – pentru că s-ar opune Moscova.

Știindu-se atitudinea ostilă a Kremlinului față de liderul PD, în acest context, eu nu exclud, totuși, că varianta de alegeri anticipate este una care prinde contur tot mai mult și mai mult”, Roman Mihăieș, analist politic.

Coincidență sau nu, Igor Dodon a plecat astăzi într-o vizită la Moscova, însă fără a anunța despre acest lucru. Informația a fost confirmată de purtătoarea de cuvânt a Președinției pentru un portal media. Socialiștii au vorbit și ei despre alegeri anticipate. Asta, în cazul în care nu vor reuși să negocieze pe subiecte sociale, economice și de luptă anti-corupție. După Consiliul Executiv al partidului, ce a avut loc ieri, PSRM a scris că deși își dorește crearea unei guvernări, acest lucru nu se poate întâmpla dacă deciziile contravin obiectivelor de bază. Între timp, un grup de activiști, continuă să ceară public o alianță temporară între socialiști și cei din blocul ACUM, pentru a anula votul mixt, ca mai apoi să declanșeze alegeri anticipate.

Partidele „ACUM” și PSRM au de ales între aceste două variante: fie merg pe alegeri în condițiile lui Plahotniuc, fie ei își impun și schimbă regulile de joc care trebuie să fie cu totul altele, să avem alegeri libere și corecte”, Victor Ciobanu, membru „Inițiativa pentru articolul 2”.

Blocul „ACUM” a refuzat până acum să poarte discuții cu socialiștii, din motiv că ar fi exponenți ai guvernării oligarhice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram