De patru zile protestează în fața Primăriei, însă fără efect. Este vorba despre locatarii unui complex locativ din sectorul Ciocană, care nu a mai ajuns să fie ridicat, iar oamenii, de zece ani, își așteaptă apartamentele. Aceștia stau câte două-trei ore sub geamurile primăriei, dar niciun responsabil nu coboară să le afle pasul. Purtătorul de cuvânt al primăriei Capitalei nu ne-a răspuns la telefon. Iar administratorul firmei care a preluat construcția susține că degrabă oamenii nu se vor muta în apartamente.

Doamna Iulia a procurat un apartament pentru fiica sa în complexul locativ, modern pe atunci, Palmieri și Stele. După ce a investit mii de euro în locuințe și a luat mai multe credite la bănci, acum femeia este nevoită să se înghesuie împreună cu fiica, soțul ei și nepoții într-un apartament mic, rămas în moștenire de la părinți.

Ei acum ne pun condiții ca noi să le plătim bani, să le plătim electricitatea. Să le plătim una, alta. Ei ne șantajează. Sunt nevoită acum, eu pensionară, să umblu la lucru de ocazie ca să pot să întorc datoriile”, Iulia Roșca, investitoare.

Deoarece firma de construcție nu avea bani să termine lucrările, acum câțiva ani toți locatarii au fost nevoiți să achite încă 50 de euro pentru fiecare metru pătrat, cumpărat anterior. Printre cei care au plătit acești bani este și Doamna Eugenia, care a procurat două apartamente: unul pentru fiul său și altul pentru fiică. Aceasta, însă, doar a băgat-o în datorii.

Pe noi ne-a costat 6000 de euro, pentru care eu am luat credit. Sincer. Că așa au zis că nu se ajunge. Era 80% construit blocul locativ și ne-au zis, stimați locatari, dacă vreți mai degrabă să intrați în apartamente, mai plătiți 50 de euro deasupra. Fiul meu a investit în apartament, până în ziua de azi, are și copil și au divorțat. Se destramă familii”, Eugeniu Gobjilă, investitoare.

Oamenii spun că nu primesc apartamentele din mai multe motive. Unul ar fi că firma a început să construiască blocul pe un teren, ce era arendat de Uniunea Conducătorilor Auto. Pe acest caz, a fost inițiat și un dosar pentru escrocherie.

„Nu vrem ca primăria să ne dea bani sau ceva. Noi singuri. Noi vrem ca Primăria să ne atribuie pământul de sub complexul nostru locativ, să ni-l atribuie la firma noastră”.
T
Contactat de TV8, reprezentantul uniunii a refuzat să comenteze situația. Am mers pe șantier, însă nici pomină de lucrări. Acestea au fost sistate acum doi ani, iar firma ce se ocupa de construcție se află în proces de lichidare și trebuie să transmită activele altei companii, la solicitarea locatarilor.

Au fost transmiși toți creditorii validați și la moment se transmit activele”, Simion Hortolomei, administratorul firmei de construcții.

Administratorul firmei ce a preluat construcția blocului nu știe când imobilul ar putea fi dat în exploatare. Acesta spune că a propus oamenilor o nouă schemă de a acumula bani din oferirea spațiilor comerciale de la parter cu chirie. Asta pentru ca oamenii să nu mai fie impuși să mai dea bani pentru finalizarea blocului.

Trebuie de văzut în ce stare este acum obiectul pentru că doi ani de zile practic nu s-a lucrat acolo. Putea să se deterioreze ceva. Nu mai puțin de doi-trei ani iarăși”, Eugen Iachim, administratorul firmei de construcții.

Locatarii spun că vor merge să protesteze în fața Guvernului și Președinției. Problemele blocului Palmieri și Stele au apărut acum cinci ani, când conturile întreprinderii au fost blocate din cauza datoriilor față de stat de peste 4 milioane de lei. Atunci, administratorii au creat o altă firmă pentru a finaliza construcțiile. Însă nici aceasta nu a reușit. În 2017, trei administratori ai firmelor au fost reținuți pentru escrocherie. Statul a organizat o licitație pentru a alege o altă companie și a numit un administrator nou.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Mark Diaconu