/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/VIDEO/ Pe numele lui Plahotniuc a fost deschis un al doilea dosar în Rusia. Ecoul acestuia în R. Moldova

missing
04 aprilie 2019, ora 18:02

Ministerul rus de Interne anunțase despre existența dosarului penal pe 22 februarie, practic în ajunul alegerilor parlamentare.

Organizatorii activității ilegale erau persoane care dețineau cetățenia Federației Ruse, Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon. În perioada anilor 2013-2014 membrii grupării criminale, având motive inventate și în baza actelor false, transferau din conturile întreprinderilor pe care le dețineau în băncile din Federația Rusă resurse financiare în valută străină în conturile organizațiilor străine, sub contextul vânzării de valută”, Irina Volc, reprezentanta ministerului rus de interne.

Nu știm la ce etapă se află acum investigațiile anchetatorilor ruși. De atunci însă a trecut mai mult de o lună și jumătate, dar procurorii din Moldova nu au reacționat la aceste informații. Pentru TV8, șeful Procuraturii Anticorupție a răspuns că „la subiectul dat nu dispune de careva sesizări, adresări sau materiale în curs de examinare.” Am solicitat informații și de la Procuratura Generală, însă responsabilii de acolo încă nu au oferit un răspuns.

Pe de altă parte, expertul din cadrul CRJM, Vladislav Gribincea, spune că, de regulă, procurorii din Moldova pot reacționa doar dacă există o solicitare oficială din partea autorităților ruse.

Autoritățile Republicii Moldova, formal, nu au alte obligații, decât atunci când lor li se solicită așa-numitele comisii rogatorii. Dar chiar și în acest caz solicitările de a întreprinde măsuri de investigații sunt mai degrabă rugăminți decât obligații legale”, Vladislav Gribincea, președinte CRJM.

Totuși, dacă ar vrea, oamenii legii ar putea iniția o anchetă paralelă, spune expertul.

„În cazul în care un cetățean al Republicii Moldova a comis infracțiunea dată concomitent pe teritoriul Republicii Moldova și pe teritoriul altei țări concomitent, autoritățile pot porni urmărirea penală proprie în Republica Moldova”, Vladislav Gribincea, președinte CRJM.

Acesta este al doilea dosar intentat pe numele liderului democrat, Vlad Plahotniuc, în Rusia. La sfârșitul anului trecut autoritățile de la Moscova l-au anunțat în căutare internațională pentru tentativă de omor, însă nu pe teritoriul Federației Ruse, și crearea unui grup criminal organizat. Atunci, Plahotniuc a declarat că dosarul penal este o continuare a unor presiuni care deja au loc de mai bine de un an, asupra sa. Am încercat să obținem și astăzi un comentariu din partea lui Vladimir Plahotniuc, însă telefonul acestuia era deconectat. Anterior, purtătorul de cuvânt al PDM a declarat că dosarul este o tentativă din parte Rusiei de a influența rezultatul alegerilor parlamentare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram