O haită de câini, care numără peste 20 de patrupezi fără adăpost, terorizează un cartier întreg din sectorul Ciocana. Oamenii se plâng că noaptea nu pot dormi din cauza lătratului insuportabil, iar ziua ies din case cu bețe pentru a se apăra. Aceștia cer primăriei Chișinău să-i scape de necaz. Însă, autoritățile municipale nu se grăbesc să vină cu vești bune și strâng, deocamdată, din umeri.

Mai mulți câini și-au găsit adăpostul lângă câteva uzine. Lucrătorii din apropiere spun că patrupezii s-ar fi aciuat aici pentru că se află și un combinat de carne. Prezența lor îi bagă-n sperieți pe trecători.

Nu-i bine, pentru că uitați-vă bloc locativ, pe la 3 noaptea încep să latre și ce faci, copilul se trezește, oamenii obosiți se trezesc.

Alții spun că sunt nevoiți să se deplaseze cu bețe asupra lor sau să meargă în grup pentru a nu fi încolțiți de câini.

Am mers trei oameni, li avem fiecare câte un băț, și am luat de aici un băț, ca să mă apar și de ceilalți, am mers trei oameni, am luat câte un băț în mână și nu ne puteam descurca cu ei.

Eu într-o zi veneam de la poliție, și întâmplător o femeie cu un copil în brațe, și unul a început să latre și ei îs vreo șapte, și bine că am fost eu acolo am luat un băț și i-am fugărit, dar putea să scape copilul și o intrat în magazine, e periculos cu ei.

Așa că vor să scape de câini, cu ajutorul autorităților.

Și ele sunt ființe, cum se spune, dar trebuie de luat niște măsuri, pentru că să-i ea, să-i ducă la un azil careva.

Și dacă în acest caz oamenii încearcă să scape de problemă pe cale legală, atunci, într-un alt caz, persoane necunoscute au decis să dea foc unei cățele, iar puii – nouă la număr, au fost lăsați în viață. Incidentul a fost făcut public de o tânără care, mai apoi, a povestit pentru TV8 că a găsit cadavrul ars în sectorul Botonica. Fata a adăpostit cățelușii cerând și altor oameni să-i ia acasă.

Ne aflam cu prietena mea în raionul Costiujeni, Botanica, când am auzit dintr-o parte de la drum niște schelălăituri. Ne-am apropiat și am văzut deja cățeii cum stăteau lângă cățea. I-a dat foc cineva și i-au pus o sticlă, au tăiat-o și i-au pus o sticlă care a explodat în ea, deja stăteau cățelușii lângă ea și îi lingeau trupul”, Iulita Benzari, elevă.

Organizațiile de protecție a animalelor menționează că situația câinilor maidanezi se agravează, iar autoritatea care se ocupă de sterilizarea animalelor nu funcționează eficient.

Au construit centru de sterilizare, iar eficiența acestuia nu s-a dovedit în timp. Câinii erau prinși toți odată, și cei sterilizați, cei marcați. Angajații instituției prindeau și cățeluși, pe toți îi duceau acolo și, într-un final, mureau de la boli. Unii câini, pur și simplu, dispăreau. Voluntarii se duceau acolo și au observat că câinii care erau duși dispăreau”, Alexandr Mazov, președinte, organizație de protecție a animalelor.

Ca reacție la acest subiect, purtătorul de cuvânt al primăriei Chișinău a amintit de activitatea centrului de sterilizare, inaugurat acum jumătate de an, menționând că alte acțiuni nu sunt planificate pentru a reduce numărul animalelor fără adăpost.

 

Reporter: Kardo Sharifi

Operator: Tudor Bigu