Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pe Sergiu Lucinschi, fiului fostului preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, pentru trafic de influenţă şi fals intelectual. În același dosar a fost achitat joi definitiv Radu Pricop, ginerele fostului președinte român Traian Băsescu.

„Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi inculpatul Lucinschi Sergiu împotriva sentinţei penale nr. 210/F din data de 01 noiembrie 2017, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi, rejudecând:condamnă pe inculpatul Lucinschi Sergiu la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru infracţiunea de trafic de influenţă (…) condamnă pe inculpatul Lucinschi Sergiu la pedeapsa de 1 an închisoare, pentru participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual (…) În baza art. 39 alin. 1 lit. b rap. la art. 38 alin. 1 Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de o treime din cuantumul celeilalte pedepse, respectiv 4 luni închisoare, urmând ca inculpatul Lucinschi Sergiu să execute pedeapsa principală rezultantă, de 2 ani şi 4 luni închisoare, în regim de detenţie”, se arată în sentinţa magistraţilor, pronunţată, joi, în şedinţă publică, scrie news.ro.

otodată, magistraţii l-au achitat pe Lucinschi pentru şantaj şi fals în declaraţii.

”Lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă Horpos Alexandru. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale care nu contravin prezentei decizii. Definitivă”, se mai arată în sentinţă.

Astfel, magistraţii menţin decizia de achitare a lui Radu Pricop, pronunţată în noiembrie 2017 de către Curtea de Apel Bucureşti.

În iunie 2015, Sergiu Lucinschi, fiului fostului preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, şi Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, au fost trimişi în judecată în dosarul privind şantajarea lui Alexandru Horpoş, de la care Lucinschi ar fi cerut patru milioane de euro pentru a-şi retrage o plângere de la DIICOT.

Sergiu Lucinschi este acuzat de şantaj, trafic de influenţă, fals în declaraţii şi instigare la fals intelectual, iar avocatul Radu Pricop, de complicitate la şantaj şi instigare la fals în declaraţii.