Principalul front al opoziţiei poloneze şi-a lansat sâmbătă campania pentru alegerile europarlamentare, susţinând că formaţiunea conservatoare aflată la putere, Partidul Lege şi Justiţie (PiS), ar putea în final să scoată Polonia din UE.

Polonezii sprijină cu o largă majoritate rămânerea în blocul comunitar, iar Partidul Lege şi Justiţie, aflat la putere, nu a evocat niciodată o posibilă ieşire a ţării din UE. Dar liderii opoziţiei afirmă că retorica acestui partid împotriva UE şi disputele neîncetate cu Bruxelles-ul pe tema statului de drept ar aduce Polonia cu un pas mai aproape de un „Polexit”, scrie Agerpres.

Încercând să se facă ecoul sentimentului pro-UE al votanţilor, liderii Coaliţiei Europene (KE) susţin că scrutinul din luna mai reprezintă o alegere fundamentală pentru viitorul naţiunii lor. „Avem o mare alegere în faţa noastră: o Polonie puternică, bogată, democratică într-o Europă puternică, sau ceea ce vedem astăzi – partidul stat, pornit pe calea sa de plecare din UE”, a spus Grzegorz Schetyna, liderul partidului Platforma Civică (PO), care mai crede că alegerile din luna mai sunt cele mai importante după anul 1989, dată fiind miza lor.

Dacă în Polonia s-ar organiza un referendum după modelul celui organizat în Regatul Unit pentru Brexit, 88% dintre participanţi ar vota împotriva ieşirii din UE, conform unui sondaj difuzat zilele trecute. În acelaşi sondaj Partidul Lege şi Justiţie este cotat cu 39% din intenţiile de vot pentru alegerile europarlamentare, devansând Coaliţia Europeană, al cărei procent este de 36,5%.

Conservatorii aflaţi la putere din anul 2015 şi-au pătrat un solid sprijin popular, în pofida scandalurilor de corupţie, a măsurilor contestate de reformă în justiţie şi mass-media şi a conflictului permanent cu Bruxelles-ul, care a lansat împotriva Poloniei o serie de proceduri de infringement pentru încălcarea statului de drept, activând în plus articolul 7 din Tratatul UE.

Buna situaţie economică şi politica de asistenţă socială au jucat un rol în menţinerea popularităţii Partidului Lege şi Justiţie.

La evenimentul de lansare a campaniei pentru alegerile europene, opoziţia a lansat mai multe promisiuni, printre care creşteri de salarii pentru profesori şi sprijin financiar suplimentar pentru tinerii lucrători.