În pofida prejudecăților, zi de zi demonstrează întregii societăți că doresc și pot să muncească. Este vorba despre zeci de tineri cu necesități speciale, care învață arta culinară la o ospătărie din satul Răzeni, raionul Ialoveni în speranța că vor deveni și ei bucătari într-o zi. Tinerii depun mult efort și grijă la prepararea tuturor bucatelor, care de obicei sunt comandate pentru diverse evenimente și sărbători. Însă, de trei ori pe săptămână, aceștia livrează hrana bătrânilor din sat, care, din diverse motive, nu pot ieși din locuințele proprii.

La Asociația Obștească Floare de Cireș tinerii învață gratuit meseria de bucătar pe parcursul a patru luni. Printre cei 11 studenți este și Iurie. Tânărul lucrează în calitate de ajutor de bucătar de două luni și deja a reușit să învețe pe de rost toate rețetele, dar și să-și facă mulți prieteni.

Să vă spun sincer mie îmi place foarte mult aici, îmi este comod. Mie îmi place să gătesc borșul, să tai cartofii, să-i curăț de coajă. Mi-am făcut și de liceu prieteni. Evelina mi-am făcut-o prietenă”, Iurie, ajutor de bucătar.

Eugenia și Marina sunt colege de grupă cu Iurie. Fetele ne-au povestit că au încercat să lucreze în mai multe locuri din sat, însă nu pentru mult timp. Acum, tinerele vor să devină bucătărese, chiar dacă nu li se dă ușor profesia.

De la început am zis că eu nu pot, vreau acasă, dar apoi mi-am luat cuvintele înapoi. Dacă am zis că încep lucrul acesta, îl voi face până la urmă”, Eugenia, ajutor de bucătar.

Eu aici am venit ca să învăț lucruri noi, să cunosc pentru mine, pentru viitorul meu”, Marina, ajutor de bucătar.

Studenții sunt instruiți de două bucătărese experimentate, care se bucură de fiecare reușită a tinerilor.

Sunt persoane care prima dată au pus mâna pe cuțit, pe legume. Prima dată află ce-i asta legumă, ce-i morcov, unde crește nu știu. Noi aici îi învățăm absolut tot, ca să poată pregăti pentru dânșii de sine-stătător bucate”, Larisa, bucătar-șef.

După ce bucatele sunt gata, acestea sunt livrate la cei 26 de bătrâni din sat, aleși de autoritățile locale. În calitate de curieri sunt Vasile și Serghei, ambii angajați la ospătărie. Bărbații lucrează în pereche deja de mai mulți ani și au grijă ca mâncarea să ajungă caldă la beneficiari. Printre cei care îi așteaptă cu nerăbdare este și mătușa Maria. Femeia trăiește singură și aproape nu iese din casă, copiii și nepoții fiind plecați în străinătate. Serghei îi aduce bucatele deja al cincilea an la rând.

E bună că mi-o aduce. Bine că mi-o aduce. Și bine că au grijă de noi, bătrânii.

Îmi place să ajut un om, să fac un bine. Întotdeauna mi-au spus: ajută și o să fii ajutat”, Serghei, curier.

Sunt foarte fericiți. Îmi spun mulțumesc, bodaproste”, Vasile, curier.

Potrivit fondatorului asociației, datorită cursurilor de instruire pentru tinerii cu nevoi speciale în sat a scăzut rata șomajului.

Sunt victime ale șomajului. Aici în localitate ei nu-și găsesc un loc de muncă și ne-am gândit noi ca și asociație să fondăm o cantină unde să pregătim mâncare și să o livrăm în localitate”, Sergiu Gurău, director, A.O. „Eco-Răzeni”.

După ce absolvesc cursul, tinerii sunt angajați într-un restaurant de lux din Capitală. Până acum, peste 70 de persoane cu nevoi speciale au absolvit cursurile culinare din satul Răzeni. Mai mult de jumătate dintre aceștia sunt angajați în câmpul muncii. Asociația construiește, în prezent, un nou bloc pentru instruire, pentru că de aceste studii să poată beneficia și tineri din localitățile vecine.

 

Reporter: Diana Popa

Imagine: Oleg Cozlov