/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Veaceslav Negruța: Fermele de producere a criptovalutei, ca cele din regiunea transnistreană, sunt foarte ademenitoare pentru legalizarea banilor obținuți ilegal

missing
15 aprilie 2019, ora 08:30

Fermele de producere a criptovalutei, așa cum sunt cele din regiunea transnistreană, sunt foarte ademenitoare pentru grupuri criminale care au ca scop să-și legalizeze resursele obținute ilegal. Aceste ferme create în stânga Nistrului nu doar că folosesc energia electrică produsă cu gazul pentru care se acumulează datorie la compania moldovenească MoldovaGaz, dar crează și o presiune asupra leului moldovenesc.

Declarația a fost făcută de expertul Transparency International Moldova Veaceslav Negruța în studioul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Potrivit lui, zona cu cel mai mare risc în ceea ce privește producerea de criptovalute este anume cea din stânga Nistru.

În opinia expertului, odată cu dezvoltarea tehnologiilor blockchain, care de fapt nu este un risc în sine, dar problema este că pe baza acestei tehnologii au fost construite așa-zisele monede „bitcoin”, care nu înseamnă altceva decât piramidă financiară doar că într-un spațiu virtual.

„Dacă înainte, și Moldova cunoaște pagini negre în istoria sa când anumite grupuri se ocupau de extragerea banilor de la populație și după asta dispăreau, iată bitcoin de fapt convertesc bani reali în diferite regiuni din lume, le transformă în ceva virtual, iar locul unde se păstrează aceste softuri, servere care procesează informația, de regulă, sunt plasate în regiuni unde legea nu lucrează”, afirmă expertul.

Potrivit lui, legea adoptată la Tiraspol pentru facilitarea producerii de bitcoin a fost produsul de lobbing nu doar a oamenilor de afaceri din Rusia, Turcia, China dar și a unor persoane de la Chișinău care au anumite interese și au experiență în „piramide financiare”.

Fără autorizația autorităților Republicii Moldova, echipamentele care sunt foarte masive, grele, de tonaj mare, nu ar fi putut și nu aveau cum să ajungă în stânga Nistrului. „Autoritățile de aici sau sunt parte a acestei afaceri, sau, cel puțin, trebuia să fie o reacție adecvată și pe măsură din partea autorităților”, a menționat Veaceslav Negruța.

Jurnalistul Ilie Gulca, unul dintre autorii investigației pe subiectul producerii criptovalutei în regiunea transnistreană, spune că producerea de criptovalută în stânga Nistrului se face pe datoria de gaz a „MoldovaGaz” către compania rusească care ne livrează gazul – „Gazprom”. „Cei care sunt responsabili de producerea de bitcoin în regiunea transnistreană spun că ei crează cele mai bune condiții din lume pentru producerea criptovalutei”, menționează Ilie Gulca.

Jurnalistul spune că o fermă de producere a criptovalutei consumă energie cât consumă orașul Bălți, iar în regiunea transnistreană sunt circa 10 astfel de ferme și ele consumă energie cât orașul Chișinău. Potrivit lui, cei de la Tiraspol au planuri foarte mari – vor să pună în funcțiune la capacitate maximă Centrala termoelectrică de la Cuciurgan care poate să producă energie electrică și să vând cât pentru o țară de suprafața României. „Imaginați-vă dacă ei deschid asemenea ferme pe tot teritoriul regiunii transnistrene”, spune jurnalistul.

O investigație a Centrului de Investigații Jurnalistice, publicată recent, arată că în stânga Nistrului activează circa 10 ferme de producere a criptovalutei. Potrivit autorilor investigației, afacerea cu criptomonede din regiunea transnistreană are ca beneficiar principal holdingul Sheriff și un fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse. Achiziționarea echipamentului a fost efectuată printr-o bancă implicată în furtul miliardului, iar actorii și firmele implicate au afaceri în domeniul energetic, al telecomunicațiilor, internetului în Crimeea și Occident.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram