/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Lecții anti-mită pentru medici. Mai mulți doctori și asistenți medicali studiază ce este mita și ce riscuri implică aceasta

missing
16 aprilie 2019, ora 19:00

Lecții anti-mită pentru medici. Mai mulți doctori și asistenți medicali studiază ce este mita și ce riscuri implică aceasta, în condițiile în care anul trecut a crescut numărul de cazuri de corupție în sistemul medical. Cei care îi conduc prin tainele fenomenului sunt ofițerii CNA, iar acțiunea face parte din campania „Corupția dăunează grav sănătății”. După lecții, majoritatea doctorilor a refuzat să stea de vorba cu echipa noastră de filmare. Cei care au acceptat să discute au declarat că nu iau mita și că, cel mai des, pacienții îi răsplătesc cu cuvinte de mulțumire.

La aceste lecții, care durează în jur de oră, doctorii și alți lucrători medicali învață totul despre corupția pasivă și care sunt consecințele acestui fenomen. Am asistat și noi la câteva instruiri, care sunt organizate de Centrul Național Anticorupție, cum ar fi la Asociația Medicală Teritorială Ciocana sau Centru. Unii chiar și-au făcut și notițe, în timp ce alții păreau mai puțin interesați de informații și se refugiau pe telefoanele mobile. După încheierea lecțiilor, o parte din cei care au asistat la instruiri au refuzat să ne vorbească.

În schimb, cei care au acceptat să stea de vorbă cu echipa noastră de filmare au declarat că nu au luat mită, dar cred că lecțiile oricum sunt utile.

Cu corupție, adică să nu fim corupți, să nu luăm, dar nouă nu prea ne dă chiar. Ați primit vreodată cadouri de la pacienți? Anume ce? Orice cadouri? Nu țin minte eu.

Ați primit vreodată cadouri de la pacienți? Nu, iaca eu nu primesc cadouri, nu știu de ce, dar mulțumiri primesc și foarte multe, inclusiv un buchet de flori.

Instruirea a avut loc ca de obicei foarte bună, cu informație cu amintiri, de unele legi, de unele prescripție e foarte bună, orice instruire e foarte bună.

Considerăm că ele sunt absolut necesare, deoarece vor contribui la un mediu mai sigur și un mediu liber de riscuri de corupție”, Alexandru Barbăroșie, vicedirector AMT Centru.

Reprezentanții Centrului Național Anticorupție susțin că, în comparație cu anii trecuți, cazurile de corupție s-au au crescut.

Din păcate pentru anul 2018, CNA a intentat 61 de dosare, per ansamblu pe sistemul medical, în 2017 sunt mai puține din păcate a fost o creșetere semnificativă în 2018”, Ion Pruteanu, Direcția Educație Anticorupție, CNA.

Instruirile anticorupţie sunt organizate zilnic pe parcursul a trei luni, în perioada aprilie-iunie. Lecții anti-mită fac parte din campania lansată de CNA și Ministerul Sănătății, are vor să reducă din amploarea fenomenului.

 

Reporter: Kardo Sharifi

Operator: Oleg Cazlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram