/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Reacţiile liderilor din întreaga lume după tragedia care a lovit Catedrala Notre-Dame. Zeci de persoane, adunate pe malurile Senei, au cântat în cor „Ave Maria”

missing
16 aprilie 2019, ora 08:25

„Parisul este desfigurat”, oraşul acesta nu va mai fi niciodată ca înainte”, „este o tragedie”, au spus cei mai mulţi din cei prezenţi.

Însă nu doar cetăţenii de rând au reacţionat faţă de incendiul care aproape a distrus Notre-Dame. Primarul Parisului, Anne Hildalgo, adeclarat că „toţi parizienii şi toţi francezii sunt în doliu pentru această emblemă a istoriei noastre”.

Mesaje de solidaritate au apărut rapid şi de la lideri din întreaga lume. „Notre-Dame aparţine întregii umanităţi. A inspirat scriitori, pictori, filozofi şi vizitatori din întreaga lume”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

„Sunt îngrozit de imaginile de la Paris, cu flăcările de la Catedrala Notre-Dame, un exemplu unic de clădire de patrimoniu mondial, care a rezistat din secolul al XIV-lea. Gândurile mele se îndreaptă către poporul şi Guvernul francez”, a postat şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că gândurile sale „merg la poporul francez în această seară”, în timp ce Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel, a spus că imaginile cu catedrala în flăcări sunt „dureroase”. „Notre-Dame este un simbol al Franţei şi al culturii noastre europene. Suntem alături de prietenii noştri francezi”, a adăugat el.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a descris incendiul ca fiind „oribil” şi le-a sugerat pompierilor să utilizeze avioane cisternă pentru stingerea flăcărilor. Autorităţile franceze au anunţat la scurt timp că o astfel de intervenţie nu poate fi realizată, întrucât ar pune în pericol clădirea.

„Ne exprimăm solidaritatea cu catolicii francezi şi cu cetăţenii Parisului. Ne rugăm pentru pompieri şi pentru toţi cei care fac tot posibilul pentru a controla situaţia”, a anuţat şi Vaticanul, prin intermediul unui comunicat.

Un incendiu a izbucnit, luni seară, la Catedrala Notre-Dame din Paris, care a fost evacuată, afirmă surse din cadrul serviciilor de intervenţie citate de site-ul cotidianului Le Figaro. Incendiul a izbucnit la ora 18.50 (19.50, ora României) la o sursă a sistemului de încălzire al Catedralei Notre-Dame.

Catedrala romano-catolică Notre-Dame din Paris, situată în Arondismentul 4 al capitalei Franţei, a fost construită în perioada 1163-1345 în stil gotic. Catedrala este unul dintre monumentele emblematice ale Parisului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram