/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Deputații nou-aleși au primit primele salarii! Ce vor face cu banii Tauber, Botnari și Alaiba

missing
17 aprilie 2019, ora 19:54

Pentru săptămâna lucrată în luna martie, timp în care au avut o singură ședință, deputații și-au ridicat deja salariile – în jur de patru mii de lei, deși în mod normal trebuie să ridice circa 14 mii lunar. E mult sau puțin pentru munca prestată? Nu știm, cert este că reprezintă cam două pensii lunare medii. Unii deputați știu deja ce vor face nu primii bani obținuți de la Parlament.

Salariul deputaților, pentru câteva zile ale lunii martie, constituie aproximativ 4000 mii de lei. Andrei Năstase, din partea blocului politic ACUM, își propune să-i doneze: „Am avut un gând de la început, că poate trebuie îl donez și eu la Notre Dame. După, m-am gândit că ar putea fi un PR ieftin”, a spus Năstase.

Și deputatul democrat Alexandru Botnari, ajuns pentru prima dată în Parlament, are de gând să-și doneze banii: „A fost pe luna martie ce am primit, 3870 de lei. Am luat decizia, colectiv vom aduna toți acești salariu, fiindcă nu prea am muncit ca să beneficiem de acest salariu, în situația în care ne aflăm și vom vedea în care localitate, să facem o donație unei familii cu mulți copii sau social-vulnerabile”, a spus democratul.

Iar deputata Marina Tauber, de la Partidul Șor, spune că nici măcar nu și-a văzut salariul, pentru că deja a fost donat: „Eu salariul nici nu l-am ținut în mână. A fost primit de colega mea prin intermediul procurii și imediat a fost transmis fundației de binefacere din Republica Moldova”, a spus Tauber.

Salariul unui deputat în noul Parlament începe de la aproape 14 mii de lei, la care se mai adaugă premii, bani pentru deplasări, indemnizații și alte activități. Întrebați dacă e un salariu suficient pentru un trai decent, deputații au opinii diferite.

Andrei Năstase, liderul PPDA, Blocul ACUM: „Nu cred. Nu cred că este un salariu care ți-ar acoperi toate cheltuielile, dar când mă gândesc la salariul unei educatoare de la grădiniță, deridicatoare, al unui lucrător sanitar în spitale sau chiar și la un medic, atunci nici nu vreau să vorbesc despre salariul acesta, pentru că știu prin ce trec acei oameni și știu prin ce trec mai ales pensionarii”.

Marina Tauber, deputată Partidul Politic „Șor”:Eu planific, de fiecare dată, să folosesc util acest salariu al societății din Republica Moldova”.

Dumitru Alaiba, deputat PAS, Blocul ACUM: „Am făcut cheltuielile ordinare, pe care le aveam planificate în familie. Întrebarea este ce am făcut pentru acest salariu, eu, spre exemplu, nu sunt satisfăcut de munca noastră”.

În Republica Moldova, salariul minim garantat de stat constituie în jur de 2 600 de lei.

REPORTERĂ: VALERIA VORONIN

IMAGINI: MARK DIACONU

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram