Viața sa poate deveni cu ușurință un scenariu de film. Este medicul care a salvat mii de oameni în timpul cutremurului devastator din Haiti, care s-a soldat cu 230 de mii de morți. Tot el a coordonat acțiunea de salvare a bolnavilor de Ebola. Doctorul Liviu Vedrasco vine din Moldova, iar de aproape două decenii face parte din echipa Organizației Mondiale a Sănătății. Printre provocări, a reușit să-și facă și o familie. Soția e chinezoaică, iar fiul pe care l-a adoptat e tailandez. Despre cele mai dramatice momente din viața sa, medicul a vorbit în cadrul emisiunii Iubește Viața.

-La un moment dat cutremur! – Și când ai ieșit din aeroport ce ai văzut? – Există așa numitul sindrom post traumatic, când îi aduce aminte persoanei de o anumită experiență mai stresantă apar ca niște flashuri și este nevoie de timp ca să te reculegi”, Liviu Vedrașco, medic.

A ajuns în regiunea afectată de cutremur în primele 23 de ore. A avut 5 nopți nedormite salvând oamenii răniți. Acorda ajutor nu celor care strigau mai tare, ci bolnavilor care abia de se auzeau. Cele trei săptămâni petrecute acolo l-au călit, dar și l-au afectat pentru mult timp.

Pacienții de exemplu strigă, ei nu sunt de urgență primară și atunci persoana care gestionează triajul deja este o echipă mai mare. Triajul nu este altceva decât o selecție și sunt niște stichere, se pun stichere care trebuie de tratat în primul rând, în al doilea rând, în al treilea rând”.

O altă provocare a fost între 2014 și 2015, când doctorul a coordonat operațiunea de salvare în timpul epidemiei de Ebola în Sierra Leone.

-Ai ținut minte vreodată doi ochi care te-au privit și au cerut mult ajutor, acea privire pe care un medic nu poate să o uite niciodată ? – E greu de spus doi, multe fețe se memorizează pe toată viața și fețe care zâmbesc mai mult de cât acelea care cer ajutor. Fețe de copii, de mame”.

În pofida muncii complicate, a reușit să-și facă și o familie frumoasă. De 12 ani este căsătorit cu o chinezoaică, pe care a cunoscut-o în HongKong. Între timp, s-a învățat gătească bucate tradiționale moldovenești.

Gătește zeama, mai tradițional așa de post sovietic șuba și când vin oaspeții ea face mâncare”.

Soții au un copil de trei ani. L-au adoptat acum doi ani din Thailanda și i-au pus numele Ion, însă mama sa i-a pus și un nume chinezesc: Pakin. Când familia vine în Moldova, pentru perioade scurte de timp, copilul merge și la grădiniță.

Ea a pus și un nume chinezesc. – Care este, spune și acel nume? – Pakin. – Ion Pakin ? – Dar nu este în pașaport, toți din familii chineze trebuie să pună un nume care simbolizează ceva. Și Pakin înseamnă ceva atotputernic, brad”.

Liviu Vedrașco a studiat medicina la Chișinău și a absolvit universitatea în 1996. În ultimii 20 de ani, doctorul a trăit și a lucrat în țări precum Azerbaidjan, Georgia, Haiti, Myanmar, Senegal, Elveția, Sierra Leone sau Statele Unite. Din 2014, Liviu lucrează la Organizația Mondială a Sănătății, oficiul din Thailanda.

Reporter: Gabriela Cebotar