„Mesajele respective au fost, în mod orchestrat, expediate atât instituțiilor de presă cât și unor misiuni diplomatice acreditate la Chișinău. În consecința răspândirii lor, Viorel Morari a sesizat Procurorul General pentru a dispune verificări la nivelul Inspecției procurorilor în vederea elucidării pretinselor fapte imputate. De asemenea, la 26.04.2019 a fost trimisă, prin poștă, către Autoritatea Națională de Integritate, solicitarea de a verifica din oficiu existența sau lipsa încălcărilor regimului conflictului de interese. Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție califică alegațiile invocate drept o ingerință în actul justiției și o încercare de intimidare a organului de urmărire penală. Or, autorii „opiniilor” exprimate acționează în interesul unor persoane investigate penal de către procurorii anticorupție”, se arată în comunicatul emis de procuratură.
Precizăm că potrivit informațiilor publicate în presă, procurorii la comanda lui Viorel Morari l-ar fi reținut pe Viorel Varzari în baza unei plângeri a unui om de afaceri italian Paolo Gentili. Cel din rumă ar fi depus o plângere procurorilor moldoveni, prin care îl acuza pe Varzari că i-ar fi „furat” în 2012 un aparat de sudat, după care l-ar fi exportat la Moscova.
„În baza plângerii lui Gentili, procurorii moldoveni, „încălziți” de Tranga și Karamalak, pornesc un dosar penal, în cadrul căruia dau dovadă de un exces de zel nemaipomenit. Atacul este realizat de procurorul anticorupție Vladislav Bobrov, coordonat personal de șeful Procuraturii Anticorupție de la Chișinău Viorel Morari. La întreprindere sunt operate percheziții, iar proprietarul Viorel Varzari este reținut. Asta deși după sesizarea avocaților italieni contractați de Varzari, procurorii italieni au reușit să găsească piese din aparatul de sudat “furat” în 2012 lui Gentili. Piesele nu se aflau la Moscova, ci erau asamblate în aparate care se aflau chiar la întreprinderea afaceristului italian, SRL „Tecnogen” din Italia. Doar că procurorul Viorel Morari nu era în căutarea adevărului, misiunea acestuia fiind să-l găsească vinovat pe Viorel Varzari, ori pentru asta a și luat bani. Deși totul se putea afla printr-o simplă comisie rogatorie la procuratura din Italia. Cel mai urât este faptul ca procurorul lui Plahotniuc lucrează la o mană cu Grișa Bulgaru, mai numit și Kotovski”, scrie presa citând un mesaj anonim.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, pretinsele ilegalități care i se impută Procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție „reprezintă afirmații fără niciun substrat factologic, dar care – într-o manieră manipulatoare – sunt puse în contextul unor informații mai vechi cunoscute opiniei publice. În acest fel, autorul își impune concluziile vădit mincinoase în perimetrul unor declarații făcute – aparent – în cunoștință de cauză”.
În context, PA menționează că în activitatea sa se conduce strict de prevederile legislației în vigoare și nu va admite imixtiuni de nicio natură în procesul de investigare a acțiunilor de corupție.