/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Reacția Maiei Sandu la decizia Curții Constituționale privind modificarea sistemului de vot

missing
26 aprilie 2019, ora 11:24

„Curtea Constituțională a corupților a hotărât că sistemul electoral mixt, care a fost criticat dur de Comisia de la Veneția și care, așa cum au arătat alegerile precedente, înseamnă mai multe mandate pentru cei care au obținut mai puține voturi, nu poate fi modificat. Prin această hotărâre, Curtea Constituțională și-a încălcat propriile decizii, adoptate anterior, conform cărora problemele electorale reprezintă apanajul exclusiv al Parlamentului, Curtea neavând niciun drept să intervină”, a scris Maia Sandu.

Totodată, ea a precizat că decizia de astăzi a demonstrat că lichidarea regimului oligarhic este principalul obiectiv care trebuie atins de către actualul legislativ, fără de care „Republica Moldova nu are nicio șansă să pășească pe calea normalității, să aibă instituții care să funcționeze în interesul oamenilor și să restabilească încrederea propriilor cetățeni”.

Precizăm că Curtea Constituțională a adoptat o decizie potrivit căreia: Parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât o legislatură completă, noul sistem nu poate fi implementat în cazul alegerilor anticipate, ci numai în cadrul unor alegeri ordinare cu condiția ca modificarea să aibă loc cu cel puțin un an înainte de alegeri.

Decizia a fost adoptată în baza sesizării deputaților independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic care au solicitat Curții Constituționale să se expună asupra faptului dacă este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al legislativului și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare.

Anterior, deputații blocului ACUM și-au îndemnat colegii din PSRM să voteze schimbarea sistemului electoral din mixt în proporțional, spunând că și alegerile anticipate să fie desfășurate în baza sistemului proporțional de vot.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram