/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Vechea problemă primăvăratică a Chișinăului. Puful de plopi a început să dea bătăi de cap locuitorilor orașului

missing
30 aprilie 2019, ora 19:10

În aprilie iarăși ninge. Doar că, de această dată, nu cu fulgi de zăpadă, ci cu puf de plopi. Așa că un covor alb s-a așternut peste toate zonele unde există acești copaci. Însă, pentru mai mulți locuitori ai Capitalei, priveliștea de poveste a devenit un adevărat chin. Oamenii spun că strănută, lăcrimează încontinuu și evita să iasă afară.

După mesele copioase de Paște, mai mulți orășeni au decis să iasă astăzi la aer liber. Aceștia, însă, se plâng de puful de plopi care a pus stăpânire pe străzi și parcuri și le transformă plimbarea într-un adevărat chin.

„Mucoasa nazală, ochii îi irită… Ar fi bine cumva de luptat cu el”.

„Am alergie și nu-mi place. Am mâncărimi și încep a strănuta de la el, iritații”.

Din această cauză, oamenii au fost nevoiți să găsească metode proprii de protecție: „Astăzi am ieșit fără pânză pentru cărucior, dar ne plimbăm acolo unde sunt mai puțini copaci”; „Este neplăcut, dar dacă purtăm ochelari, ne protejăm”.

Alții spun că, deși prezintă disconfort, puful nu este o piedică pentru a petrece ziua liberă alături de cei dragi. Așa că au jucat badminton și și-au mai umplut spațiul din telefon cu noi fotografii: „Am vrut să petrec cât mai mult timp cu copiii, deoarece și ei au vacanță, să savurez frumusețea, primăvara. Jucăm badminton, volei și ne plimbăm cu bicicleta”; „Noi facem niște poze să transmitem prietenilor noștri care nu pot să vină în Chișinău și să respire și ei liliacul Chișinăului”.

Medicii recomandă persoanelor alergice să-și aerisească locuințele și să evite să se plimbe în locurile unde sunt plantați plopi, mai ales la orele amiezii, atunci când concentrația de puf în aer este maximă. Totodată, aceștia avertizează că alergia netratată, poate ușor evolua în astm bronhic. Potrivit Asociației Spații Verzi, în Chișinău cresc peste zece mii de plopi. În ultimii ani, noi copaci de acest fel nu au mai fost plantați, fiind tăiați doar cei uscați sau vătămați. Potrivit Ministerului Sănătății, în Republica Moldova sunt peste 160 de mii de astmatici.

Reporteră: Diana Popa

Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram