Plecarea lui Viorel Morari de la șefia Procuraturii Anticorupție (PA) ar putea fi urmată și de alte demisii din cadrul instituției, este de părere Ion Guzun, expert juridic în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).
„Această demisie vine în contextul în care avem alegeri locale, iar colegii noștri din alte ONG-uri au publicat niște rapoarte cu mai mulți funcționari publici din Moldova, care sunt sub urmărire penală, iar acestea, în mare parte, sunt dosarele aflate la Procuratura Anticorupție. Vorbim și despre investigația furtului miliardului și alte aspecte în care procurorii anticorupție își au activitatea (…). Procurorul șef nu gestionează atât de multe dosare încât să influențeze mersul dosarelor, dar, din punct de vedere instituțional, plecarea sa ar putea să provoace și alte demisii din Procuratura Anticorupție”, a comentat Ion Guzun, solicitat de TV8.md.
„Este, cred că, prima persoană cu funcție cheie din Republica Moldova, în special din Procuratură, care a demisionat, după ce numele acestuia a apărut în diferite materiale mass-media, privind reglările de conturi sau preluările de afaceri. Cred că vom afla detalii mai multe în zilele ce urmează, pentru că funcția de procuror-șef în Procuratura Anticorupție este, după părerea mea, una dintre cele mai importate din sistemul procuraturii și, respectiv, și o reacție din partea Procuraturii Generale trebuie să vină”, a mai spus expertul juridic.
În opinia lui Ion Guzun, potențialii viitori șefi ai Procuraturii Generale sunt: Adriana Bețișor și Eduard Varzari, actualii șefi-adjuncți ai Procuraturii Anticorupție.
Viorel Morari a demisionat din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție. Potrivit reprezentanților Procuraturii Generale, acesta a depus cererea încă săptămâna trecută. Reprezentanți Procuraturii Anticorupție afirmă că în prezent Morari se află în concediu.
Recent, în presă au apărut informații precum că Viorel Morari ar fi fost implicat într-un atac raider asupra companiei „Molinart Grup”. Atunci, PA a emis un comunicat în care afirma că scopul acestor materiale este de a denigra imaginea instituției.
La mijlocul lunii aprilie, după ce informațiile date deja apăruseră în presă, Viorel Morari i-a expediat și procurorului general Eduard Harunjen o scrisoare, prin care a solicitat inițierea unei verificări la acest subiect, de către Inspecția procurorilor.
Viorel Morari a fost numit în funcția de șef al Procuraturii Anticorupție pe 26 aprilie 2016.
Vezi și: