Fostul procuror-șef al municipiului Chișinău, Ivan Diacov, susține că acum câțiva ani i s-a cerut să pornească dosar penal pe numele omului de afaceri Andrei Tranga. Potrivit lui, această solicitare a venit de la un ministru al afacerilor interne. Ivan Diacov spune că atunci a promis că va studia materialele cazului, însă nu a găsit motiv pentru a fi inițiat acel dosar penal.

„Domnul ministru a insistat că MAI dispune de informații operative precum că A. Tranga a comis o crimă gravă și că,  totuși, procurorul din subordinea mea a ascuns „adevărul”, refuzând ilegal pornirea unui proces penal. Dumnealui insista ca eu să anulez ordonanța de refuz și să pornesc urmărirea penală”, a scris într-o postare pe Facebook fostul procuror-șef.

Ivan Diacov spune că nu i s-au prezentat probe că Andrei Tranga ar fi comis vreo infracțiune așa cum i s-a spus și că a primit solicitare de la MAI să reexamineze rezultatul anchetei și să pornească urmărirea penală. „Personal l-am invitat pe d-l Tranga, pe care până atunci nu-l cunoscusem (aceasta a fost prima și ultima întâlnire cu omul de afaceri). I-am dat scrisoarea ministrului MAI s-o citească. Dumnealui a citit liniștit „depeșa”, fără emoții. Mi-a restituit „documentul” și mi-a zis: „D. Diacov, controlați oficial, eu mită nici dumneavoastrā și nici ministrului MAI n-o să vă dau. Dacă merit, pedepsiți-mă, amendați-mă”, scrie fostul procuror.

Ivan Diacov spune că după discuția cu Andrei Tranga și după ce a verificat activitatea de afaceri a acestuia i-a scris un răspuns oficial ministrului și că după aceea nu i s-a mai menționat despre acest caz.

Andrei Tranga, proprietarul „La Plăcinte şi Andy`s Pizza”, a fost reţinut de procurorii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) vineri, 26 aprilie, într-un dosar penal deschis pentru şantaj. Potrivit şefului PCCOCS, Nicolae Chitoroaga, Tranga a primit mandat de arestare pe un termen de 30 de zile, și el este vizat într-un dosar penal deschis pentru şantaj săvârşit cu scopul de a prelua afacerea unui cetățean al R. Moldova.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!