/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ La limita sărăciei. Două treimi din populație se confruntă cu sărăcia și cred că lucrurile merg într-o direcție greșită în țară

missing
13 mai 2019, ora 20:05

De la alegeri, lucrurile nu par să se fi îmbunătățit, în viziunea cetățenilor. În continuare, aproape 70% din populație este de părere că lucrurile merg într-o direcție greșită. Asta a constatat Asociația Sociologilor din Moldova în urma unui sondaj recent. Cel mai mult moldovenii se îngrijorează de lipsa banilor. Este și firesc, când două treimi din cei intervievați sunt la limita sărăciei, declară cercetătorii.

„Ce facem cu pensia azi aici la noi”?

Sunt nevoiți să numere banii de pe o zi pe alta. O treime din moldovenii intervievați într-un sondaj național au declarat că cea mai mare grijă o duc banilor.

„Cu un salariu de la buget nu-ți poți permite anumite lucruri, lucruri de bază. Și atunci devine greu și ești nevoit să pleci”.

Iar alți 23 la sută se îngrijorează de creșterea prețurilor la alimente și serviciile comunale.

„Când începe sezonul rece, e mult mai greu. Suntem nevoiți să calculăm minuțios ca să ne ajungă banii”.

Abia mai apoi urmează grijile față de corupție și activitatea justiției, lipsa locurilor de muncă, dar și situația de instabilitate politică din țară, reiese din sondajul sociologilor.

SĂRĂCIA, LIPSA BANILOR – 32,8%

CREȘTEREA PREȚURILOR – 23,2%

CORUPȚIA, ACTIVITATEA JUSTIȚIEI –  18,1%

ȘOMAJUL, LIPSA LOCURILOR DE MUNCĂ – 12,5%

INSTABILITATEA POLITICĂ – 10,7%

Grija banilor care îi preocupă pe moldoveni are și o explicație.

„Considerăm că circa 2/3 din populație sunt săraci și foarte săraci la noi în țară”, a declarat președintele Asociației Demografilor și Sociologilor din Moldova, Victor Mocanu. 

41% dintre respondenți au venituri numai pentru strictul necesar, iar fiecare al patrulea o duce și mai rău, nu-i ajunge nici pentru nevoile de bază. În aceste condiții, 70% dintre cei intervievați au fost de părere că lucrurile în țară merg o iau pe o cale greșită.

ÎN CE DIRECȚIE EVOLUEAZĂ LUCRURILE ÎN ȚARĂ?

DIRECȚIE GREȘITĂ – 69,1%

DIRECȚIE CORECTĂ – 22,4%

NU ȘTIU – 8,5 %

„Lumea suferă foarte mult în timpul de față, deoarece guvernul nu se gândește la oameni. Numai când au nevoie, își aduc aminte de țăran, de populație”.

Doamna Tatiana a plecat de mai bine de 10 din țară pentru a munci peste hotare și nu vede o îmbunătățire în situația de acasă.

Și copilul meu este plecat, pentru că un viitor pentru copiii noștri nu este în țara noastră. Dacă vrei să deschizi ceva, cineva te acoperă și nu-ți mai dă voie”.

Sondajul a fost realizat în perioada întâi – zece mai, pe un eșantion de 1189 de respondenți din 89 de localități, cu o marjă de eroare de +- 3%. Cercetarea a fost efectuată de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, la comanda filialei din Chișinău a Institutului internațional de monitorizare a dezvoltării democrației, pe lângă CSI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram