/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, acord cu NATO și prognoză sumbră! ISW: Rusia avansează rapid

Avocatul Ion Dron, despre dosarul lui Andrei Tranga: Intrăm în cea mai periculoasă fază a dosarului, cea de „falsificare sau manipulare a probelor”

missing
16 mai 2019, ora 00:06

Ion Dron, avocatul omului de afaceri Andrei Tranga, susține că acum „intrăm în cea mai periculoasă fază a dosarului legat de Andrei Tranga, cea de falsificare sau manipulare a probelor”. „Eu am rezervat acest drept să spun. Atunci când ești prins cu bâlbâielile în spațiul public, sistemul începe să reacționeze, să-și reabiliteze imaginea prin acțiuni manipulatorii”, spune avocatul. Potrivit lui, pot apărea diferite declarații, presiuni asupra celor arestați.

Avocatul se referă la faptul că inițial Procuratura a anunțat că omul de afaceri a fost arestat pentru șantaj, ulterior s-a dovedit că a fost arestat pentru trafic de influență și, potrivit lui, există diferența dintre aceste două noțiuni.

„Este o nedumerire a întregii societăți când o instituție publică induce în eroare întreaga presă din Republica Moldova care tirajează o știre a unui procuror pe când, în aceeași zi, când declară una, în culise se petrecere altceva. Noi avem dreptul să întrebăm: e o concluzie, e o greșeală, cineva trișează, de ce se fac lucrurile acestea?”, notează juristul.

Potrivit lui Ion Dron, în Republica Moldova, procedural, se merge de la probe la persoană – se arestează persoana și pe urmă se caută probe.

Referindu-se la denunțul în baza căruia a fost arestat Andrei Tranga, Ivan Diacov, fost șef al procuraturii municipiului Chișinău, nu vede de ce oamenii legii trebuiau să acționeze atât de repede. „Denunțul acesta trebuia înregistrat și trebuia măcar o săptămână, zece zile, o lună să se organizeze niște măsuri operative, să strângă material, să-l analizeze…”, spune Ivan Diacov. În opinia lui, aceste materiale trebuiau documentate, expertizate, verificate, trebuia să se acumuleze probe pertinente pe care să le pună pe masă.

Juristul Veaceslav Țurcanu presușpune că în acest dosar sunt locuri „strâmbe” din punct de vedere procesual, dar, neavând acces la materialele cauzei, menționează că este greu de spus ceva concret. „Apar dubii, foarte serioase dubii referitor la legalitatea a tot ce se întâmplă pe marginea acestui dosar.

Andrei Tranga a fost reținut procurorii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) la sfârșitul lunii aprilie, într-un dosar penal deschis pentru şantaj. Acesta se află în arest preventiv pe un termen de 30 de zile. Oamenii legii au comunicat că acesta ar fi încercat preluarea unei afaceri.

Magistrații Curții de Apel Chișinău au respins ieri recursul avocatului omului de afaceri privind plasarea acestuia în arest la domiciliu. Astfel, Andrei Tranga rămâne în arest preventiv pe un termen de 30 de zile.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram