Peste noapte, un litru de benzină s-a scumpit cu un leu, iar motorina – cu 75 de bani! Așa că unii șoferi, care au aflat ceva mai devreme despre schimbări, și-au făcut plinul de aseară. Experții spun că majorarea prețurilor se datorează scumpirii petrolului pe piețele internaționale. Chiar și așa, autoritățile investighează cazul.
Din cauza prețului instabil la carburanți, acest bărbat, întors recent din străinătate, și-a reutilat mașina pentru a folosi gazul în loc de benzină.
„Am trecut la gaz, dar trebuie numaidecât să merg și pe benzină, că altfel se strică mașina. Nu mă încântă scumpirea, cum niciodată nu m-a încântat. Nu-mi pot permite tot ce îmi permiteam”, Denis, șofer.
Și alți șoferi au rămas șocați de noile prețuri. Astfel, un litru de benzină A 95 costă acum, în medie, 19 lei și 50 de bani, iar unul de motorină – 17, 50 de bani. Dacă până la scumpire, aceștia își făceau plinul cu în jur de 800 de lei, acum vor achita pentru fiecare litru un leu în plus.
„În ziua de azi ca să nu se scumpească ceva e foarte complicat. Noi trăim numai cu scumpiri. Undeva în jur de șapte, opt lei, ar fi bine.”
„Acum toate prețurile vor crește, iar salariile nu se măresc.”
„Fiecare scumpire cu un leu se resimte în momentul consumului.”
Unii au aflat de scumpire încă de aseară și s-au grăbit să-și încarce rezervoarele.
„Mi-am făcut plinul aseară, da.”
De câteva luni, prețurile la carburanți sunt formate de petroliști, în baza unei metodologii elaborate de ANRE. Totuși, reprezentanții agenției urmăresc ca prețul să nu crească mai mult de 10 la sută față de cel precedent. În caz contrar, petroliștii sunt obligați, în decurs de trei zile, să vină cu un raport în adresa ANRE-ului. Directorul agenției consideră că scumpirea carburanților este cauzată de factori externi.
„Nu cred, pentru că dacă facem o analiză pe piața internațională, vedem foarte clar că prețurile s-au majorat la nivel internațional, iar importatorii, vă dați seama, aduc din străinătate acest produs”, Ștefan Creangă, directorul ANRE.
Jurnalistul economic Ion Preașcă este de părere că scumpirea a fost cauzată și de creșterea accizelor la produsele petroliere, dar și deprecierea leului moldovenesc.
„Am avut o depreciere a leului de 4% și întrucât produsele petroliere se importă în dolari, respectiv are impact asupra prețului final”, Ion Preațca, jurnalist economic.
În schimb, un fost director la ANRE, expert în energetică, a atras atenția și la faptul că toate companiile petroliere au afișat practic același preț, sugerând o înțelegere de cartel între ele.
„Ei, practic, transmit un singur mesaj: oriunde nu te-ai duce, o să plătești prețul pe care noi l-am stabilit. În acest sens, consumatorul are tot dreptul să se simtă lezat și să simte că este o înțelegere a operatorilor de pe piață împotriva lui”, Victor Parlicov, ex-director ANRE, expert în energetică.
Contactați de TV8, responsabilii de la Consiliul Concurenței afirmă că instituția s-a autosesizat pe marginea acestui caz și a pornit o investigație.
„Creșterea aceasta a fost în mod spontan și la mai multe companii petroliere. E clar că autorității i s-au trezit câteva întrebări dacă au acționat independent aceste companii. O să fie solicitări de informații, inspecții, interviuri și chiar conlucrăm cu autorități competente”, Cornelia Gorincoi, șefa Direcției Concurență Neloială, Consiliul Concurenței.
Am încercat să discutăm cu directorii unor companii petroliere, însă aceștia au refuzat orice comentariu.
Reporter: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov