Un grup de cetățeni au lansat o petiție prin care cer instituțiilor de profil să fie asigurată colectarea și nimicirea corectă a medicamentelor. Inițiatorii susțin că spre deosebire de ţările europene, unde legea îi obligă pe cetăţeni să predea medicamentele expirate la farmacii, în Moldova oamenii sunt îndemnați să le arunce pe ascuns la gunoi sau în veceu.

„Medicamentele expirate reprezintă o adevărată otravă pentru organismul nostru! Dacă sunt ținute în casă, pot ajunge pe mâna copiilor, dacă sunt consumate, pot duce la intoxicație gravă și chiar decese. Aceste medicamente polueaza mediul și apa și îi intoxifica indirect pe toti locuitorii Moldovei”, se spune în petiție.

Potrivit inițiatorilor petiției, deocamdată legea cu privire la nimicirea inofensivă a medicamentelor cu termenul expirat vine cu o soluţie doar pentru farmacii şi spitale. „Există farmacii la fiecare colț de stradă pentru a ne vinde medicamente, există centre medicale, puncte de sănătate publice, policlinici și spitale – de ce nu pot să primească înapoi câteva pastile expirate?”. scrie în petiție.

Petiția este adresată Agenției Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Ministerul Sănătății, Ministerului Agriculturii, Agenției Naţionale de Sănătate Publică, Asociației Farmaciștilor, Agenției de Mediu și Centrului National de Mediu.