/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

Republica Moldova ar putea avea o bază turistică comună cu Ucraina

20 mai 2019, ora 23:15

Dezvoltarea rutelor turistice moldo-ucrainene a fost unul dintre subiectele discutate astăzi la Kiev de către ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici cu omologul său din Ucraina, Stepan Kubiv. În acest sens, cei doi au convenit asupra formării unui grup comun de lucru pentru elaborarea itinerariilor și a unei baze turistice comune, care ar facilita dezvoltarea turismului în regiune.

În cadrul întâlnirii, oficialii au mai discutat aspecte ale relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Ucraina în domeniile: economie, comerț, industrie, infrastructură, tehnologii informaționale și transport, inclusiv cel feroviar.

„Mă bucur că volumul comerțului exterior al Moldovei cu Ucraina a crescut față de anii precedenți. Datorită colaborării eficiente, după valoarea volumului schimburilor comerciale, Ucraina se situează pe locul cinci între țările partenere cu care Republica Moldova întreține relații comerciale. Ucraina este un partener important pentru țara noastră și îmi doresc ca relațiile noastre bilaterale să se dezvolte și în continuare. Pentru Republica Moldova este important ca produsele autohtone să se regăsească pe piața ucraineană”, a declarat Chiril Gaburici.

La rândul său, prim-viceprim-ministrul Ucrainei, Stepan Kubiv a apreciat colaborarea moldo-ucraineană privind realizarea practică a prevederilor Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) de autoritățile de la Chișinău și Kiev: „Doresc să reiterez intenția Ucrainei de a sprijini și susține Republica Moldova în realizarea proiectelor investiționale pe mai multe domenii de interes comun și, la rândul nostru apreciem prietenia pe care ne-o arătați”.

De asemenea, oficialii au discutat despre progresele, dar și provocările punerii în aplicare a prevederilor DCFTA. Datorită acestui acord, numărul companiilor din țările DCFTA care exportă în UE a crescut semnificativ începând cu anul 2015, în special din Moldova, Georgia și Ucraina.

Întrevederea a avut loc în contextul vizitei delegației Republicii Moldova în Ucraina, la cea de-a doua Reuniune Ministerială în domeniul comerțului.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Ucraina în anul 2018 a înregistrat suma de 657,5 milioane dolari și a crescut cu 80,9 milioane dolari față de anul 2017.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram