/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Blestemul apelor. Ploile abundente au inundat zeci de gospodării din satele Donici și Camencea, din raionul Orhei

missing
20 mai 2019, ora 21:04

Disperare în satele Camencea și Donici, din raionul Orhei. Ploile abundente care au căzut sâmbătă seara au inundat în jur de 200 de gospodării. Deși între timp apele s-au retras, urmele precipitațiilor se văd și acum. Nămolul din case încă nu s-a uscat, iar oamenii se chinuie să-l curețe cumva. Și terenurile agricole au fost distruse, așa că roada pe care o așteptau vara asta va fi compromisă.

Cu lacrimi în ochi, pe doamna Maria Căruntu am găsit-o lângă Primărie, unde a venit să ceară ajutor. Spune că ploaia i-a distrus patru din cele cinci camere, iar agoniseala de-o viață a fost spălată într-o clipită.

Când m-am sculat la ora 1 de noapte, am cărat apă din bordei, de peste tot locul. Cât mi-a rămas, o cameră în care nu a ajuns apa, restul peste tot locul. – Dar câte camere are casa? – Cinci. Iată acesta este terenul meu, tot ce se vede acolo. Vedeți că totul e inundat, au rămas doar buruienile. – Cum o să vă descurcați deja? – Nu știu”, Maria Căruntu, satul Donici.

Blestemul apei a ajuns și în gospodăriile altor două vecine. Pentru că totul în jur a a fost înnămolit, doamna Galina urmează să pună din nou răsad în grădini, pentru a avea roadă.

Ia dacă era apa până aici la prag, iat-o că se vede. Până aici era apa. Până la prag era apa. În grădină trebuie să pun din nou iar. Că era grădina de prășit. N-am o fasolă, n-am o patlajică, n-am un chiperi, n-am nimic absolut”, Galina Frunze, satul Donici.

Iar doamna Zenovia va trebui să-și procure pui noi, pentru cei pe care îi avea i-au înghițit apele.

O bucată de nămol, iată așa și ușa dacă era deschisă a năboit apa tot cu nămol și a intrat acolo în poiată. Și care a reușit să urce pe bantinele celea, pe bețe, s-au suit, dar care au rămas jos, apa a năvălit repede. Ele s-au speriat și așa le-a murat acolo și le-am găsit moarte”, Zenovia Semina, satul Donici.

Se face evaluarea pagubelor la fiecare gospodărie în parte și vor fi luate măsuri la nivel de raion poate. În primul rând să eliberăm drumurile locale de mâl, acolo unde sunt deteriorate vor fi alocații unde se vor reconstrui”, Sergiu Guzun, primar, comuna Donici.

În satul vecin, Camencea, aflat mai la vale de satul Donici, ploaia a făcut ravagii și mai mari. De sâmbătă seara, sătenii se chinuie să curețe nămolul și alte resturi din fântâni.

Iată curățim fântâna de ieri dimineața și iată azi, cât e ora și uitați-vă ce curge din fântână de la ploi. De unde e mașina ceea, la mulți vecini a intrat apa în casă.

Recent, Nina Bălan și-a făcut reparație în casă, iar acum va trebui să scoată din nou un pumn de bani din buzunar.

Apăsați, deja aici e umflat. Deja aici nu mai e bun. Trebuie să scot totul afară, dar nu pot, pentru că sunt singură. În baie, eu am venit și am șters, dar țolurile sunt ude. Iată pe aici a venit, se cunoaște, țărnă. Iată și acum e ud, iată că e apă, poftim”, Nina Balan, satul Camencea, Orhei.

Iar mândria domnului Alexei – grădina cu zarzavaturi – s-a transformat într-o baltă.

Iată tot ce am pus. Ia uite cartofii, o bucurie când s-a ridicat și totul s-a înecat. Apa cum a… nu reușeai. Închideai ușa și ți-o rupe apa, poftim”, Alexei Galușca, satul  Camenca, Orhei.

În urma ploilor torențiale, prejudicii au mai fost înregistrate și în satul Dondușeni, unde precipitaţiile au afectat peste 120 ha de porumb, iar în Parcova au fost afectate barajele de protecţie a două bazine acvatice.

Reporter: Valeria Voronin
Imagini: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram