Descoperire macabră în spatele Ambasadei Statelor Unite. În timpul unor săpături, muncitorii unei companii private au dat peste oase umane. Printre ele și un craniu, care ar avea o gaură lăsată de o împușcătură. Primele estimări ale experților arată că rămășițele ar fi din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial.

Și noi am săpat așa și am găsit s-au depistat oase de acestea. S-a depistat, am anunțat poliția. Poliția a venit, ce a fost ieri craniu și iată acum oasele. Să nu fi fost împușcătură după ceafă. – Deci acolo era o gaură, da? – Da, da ceva gaură. – Cum ați reacționat când ați văzut? – Oleacă se duce inima în călcâi.

Poliția, la rândul ei, a alertat o asociație obștească, specializată în identificarea mormintelor soldaților care au murit în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. În timp ce dezgropau, oamenii au dat și peste alte oase.

Noi ne ocupăm cu dezgroparea osemintelor. Probabil sunt ale soldaților sovietici. Cu siguranță, vom afla după dezgropare. Aici lucrul este pentru aproximativ o zi. – Aproximativ câți oameni sunt aici? Aproximativ patru”, Ruslan Panfili, membru, A.O „August”.

Osemintele au fost găsite în locul unde acum aproape 80 de ani, își avea sediul fostul NKVD, în care oamenii erau împușcau și schijuiți.

Ipoteza mea este că acolo sunt împușcați persoane care au fost lichidate de NKVD-ul sovietic în 1940-1941. Consider că aceste oseminte fac parte din grupul celor 187 persoane găsite împușcate după 1941”, Iurie Colesnic, istoric.

Descoperirea de lângă ambasadă i-a șocat pe trecători.

Am rămas șocat. Se vede că e din timpul războiului asta.

Dacă acum 3 ani când au curățit lacul au găsit foarte multe obuze aici, posibil că cineva a fost rănit, înmormântat, rănit mortal, cine știe.

După ce vor fi dezgropate, osemintele vor să fie supuse expertizelor pentru a se afla mai multe despre perioada și condițiile în care au murit oamenii.

 

Reporter: Valeria Voronin

Imagini: Tudor Bigu

â

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!