Sute de câini cu și fără stăpân sunt sterilizați de o echipă de veterinari americani. Grupul format din 15 specialiști se află în Chișinău la invitația autorităților municipale, iar mâine este ultima lor zi în care vor mai efectua operații. În total, aceștia își propun să sterilizeze în jur de patru sute de patrupezi. Veterinarii sunt asistați și de câțiva studenți de la Universitatea Agrară.

Operațiile sunt efectuate la Centrul municipal de Sterilizare a câinilor, unde a fost amplasat un cort imens. În el au fost montate șapte mese pe care sunt urcați patrupezii, pentru a fi sterilizați.

WINNIE NEUNZIG, VETERINARĂ WORLD VETS, SUA: „Sunt pentru a treia zi aici și trăiesc o experiență frumoasă. Sunt mulți câini care au nevoie de ajutor. Sunt mulți oameni care vor să ajute.  Pentru a lucra este oferit acest cort pe care îl vedeți în spate. Nu este chiar foarte bun, dar se lucrează bine”.

După ce sunt sterilizați, câinilor le este administrat un analgezic, iar mai apoi sunt ținuți câteva ore în funcție de starea în care se află. În mare parte, specialiștii operează maidanezi, care au ajuns aici în urma plângerilor chișinăuienilor la „Autosalubritate”.

ROMAN TRAHTAMAN, ȘEF, CENTRUL DE STERILIZARE: „Noi îi aducem aici, îi sterilizăm. Cât timp stau la noi și înțelegem că nu sunt o amenințare pentru societate, noi îi lăsăm să plece. Câinii nu au încredere în oameni, ei fug întotdeauna de oamenii care trebuie să-i prindă. Este foarte greu să-i prindem”.

Specialiștii americani sunt asistați și de un grup de studenți, și ei viitori veterinari. Deși nu li se permite să opereze, aceștia ajută cum pot în timpul intervențiilor.

NICA ZELENSKI, Studentă la Medicina Veterinară, Univ. Agrară: „Trebuie să avem grijă de câine să nu fie stresat, trebuie să vedem dacă nu se simte rău”.

Pe mâna veterinarilor ajung nu doar câinii vagabonzi, dar și cei cu stăpân. Oamenii spun că au aflat despre misiunea echipei și au venit să-și sterilizeze patrupezii gratis.

„De ce anume astăzi ați hotărât să vă aduceți câine să-l sterilizeze? – Pentru că am aflat, am aflat că este sterilizarea. Este obligatoriu de făcut. De ce nu ați mers la o clinică privată să o sterilizați? – În primul rând este o întrebare financiară, eu, ca pensionar, nu au bani”.

„Am văzut pe Facebook despre acest centru și am decis să-i aducem încoa. Pentru că în oraș îi cam plus minus vreo 400 – 500 de lei ne coastă să-i sterilizăm. Acum se primește că e gratis”.

Specialiștii vor opera și mâine, care este ultima zi de aflare a lor la Chișinău. Aceștia au venit aici la invitația autorităților municipale și și-au propus să sterilizeze în jur de 400 de câini.

REPORTERĂ: VALERIA VORONIN

IMAGINE: TUDOR BIGU