Înotătorul Ion Lazarenco, cel care a fost desemnat drept candidat al Republicii Moldova la Premiul Nobel pentru Pace 2019, și-a lansat un spot video de promovare. În clipul său, înotătorul pledează pentru ideea că pacea nu este un lux, dar o alegere.

„Mă consider un cetățean al acestei planete și am un mesaj pentru oameni… Cred că am venit pe pământ pentru o perioadă scrută și în urma mea trebuie să las lumea mai bună. Noi, oamenii, suntem ființe raționale. Este de datoria noastră să renunțăm la conflictele artificiale pentru cauze infinite”, se spune în mesajul sportivului.

Ion Lazarenco, candidate for the Nobel Peace Prize 2019

PEACE is not a luxury, PEACE is a choice!I consider myself a citizen of this Planet and I have a message for people… I think we have come to Earth for a short period, and behind me, I have to leave the world better, we humans are rational beings. It is our duty to give up artificial conflicts for infinite causes.#swimofpeace #nobelpeaceprize

Gepostet von Ion Lazarenco Tiron am Mittwoch, 22. Mai 2019

 

Ion Lazarenco a fost declarat trei ani consecutiv „Cel mai bun înotător al Irlandei”, devenind și prima persoană de pe glob care a traversat din prima încercare șapte strâmtori. În același timp, deși este stabilit în Irlanda, sportivul înoată în calitate de cetățean al Republicii Moldova și atrage atenția comunității asupra conflictului transnistrean. Primul său proiect a fost „Înotul de Pace de pe Nistru”, la o distanță de 240 km, parcursă în 8 zile, în scop caritabil. Un alt proiect realizat cu mesaj de pace și prietenie este proiectul „Nistru unește Moldova”.

Pentru activitate remarcabilă și contribuție la promovarea imaginii Republicii Moldova, sportivului a fost distins cu Diploma de Onoare a Guvernului.

Laureații Premiul Nobel pentru Pace vor fi anunțați în decembrie curent.

Pentru campania de promovare a lui Ion Lazarenco la Premiul Nobel pentru Pace 2019, Executivul Republicii Moldova a alocat un milion de lei.