/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Ce spune Jizdan despre pancartele denigratoare la adresa lui Sandu și Năstase, aduse la contramanifestația de săptămâna trecută

missing
28 mai 2019, ora 08:23

Ministrul în exercițiu al Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, care este și deputat în Parlament, condamnă acțiunile contramanifestanților de la protestul Blocului ACUM de săptămâna trecută, dar spune că și cei din ACUM, anterior, și-au permis acțiuni similare la protestele organizate altădată. „Trebuie lumea să-și asume, fiindcă atunci când tu procedezi într-un fel anume, ar trebui să conștientizezi că cu tine în aceeași manieră se poate de, de…”, a comentat Jizdan la emisiunea Important de la TVC 21. 

„… Și acuma nu dau dreptate nimănui, nici celor de la protestul trecut, nici celor de la alte proteste, care au venit cu astfel de pancarte. Nu este o normalitate acest lucru și cu aceasta ar trebui de făcut ceva”, a mai spus ministrul de Interne.

Alexndru Jizdan spune că în Moldova este un „trend” de a „veni cu mizerii, atacând persoane” la acțiunile de protest: „Manifestanții care au venit la acel contraprotest nu ei sunt cei care au început această epopee. De-a lungul anilor am văzut oameni care au tot scris mesaje pe care nu că nu vrei să le rostești, nu vrei să le citești în gând. Asta este trendul din Republica Moldova. Probabil, ar trebui ca toată lumea să-și facă o concluzie”.

Șeful de la MAI spune că subiectul a fost discutat la Minister: „Trebuie să recunosc că noi am avut o ședință după și va urma. Noi cred că la prima etapă va trebui să discutăm cu toți organizatorii tuturor protestelor. Trebuie de revenit la normalitate. Dacă o lozincă sau o pancartă de aceasta întrunește elemente a unei contravenții, aici trebuie de făcut ceva”.

În același timp, Alexandru Jizdan spune că de multe ori carabinierii care sunt mobilizați la aceste acțiuni de protest nu au capacitatea de a le gestiona corespunzător: „Uneori procesul este gestionat de către carabinieri, carabinierii care, unii dintre ei, sunt în termen, care nu au capacitatea și posibilitatea de a da aprecieri acestei inscripții, altă dacă e cu neputință când spiritele sunt incitate să reții aceste persoane. Cu certitudine noi trebuie să facem ceva cu aceste procese. Cred că poliția trebuie să discute în continuare cu organizatorii”. 

„Nu este cazul doar de la ultimul protest, acest lucru este  observat de-a lungul mai multor ani, când și televiziunile au început a utiliza un limbaj așa, pe departe decent și inclusiv și în cadrul protestelor Dvs. o să vedeți ușor – toată lumea își permite deja foarte multe lucruri. Este un trend pe care eu nu-l salut și cred că ar trebui de stopat în țara noastră acest lucru (…). Cu certitudine această concluzie trebuie să o facă toți, toți actorii politici, inclusiv și cei din opoziție care până acuma, ei la rândul lor și-au permis același lucru și nu știu din ce cauză acuma au început a observa doar ei că sunt oameni beți, că sunt copii, că sunt oameni drogați. Atunci când lor li se reproșa… știți cum. Trebuie de privit echidistant și obiectiv. Vă dau dreptate, cu asta trebuie de făcut ceva, eu nu salut și nu am salutat niciodată aceste lucruri, înjosirea altor persoane, indiferent că sunt din opoziție sau de la guvernare, mie mi se pare prea josnic”, a mai spus ministrul în exercițiu.

Anterior, conducerea Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pînzari și Gheorghe Cavcaliuc, a spus că la protestul și contraprotestul de săptămâna trecută nu au fost depistate încălcări majore.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram