/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/OPINIE/ PD invită PSRM la negocieri; PSRM convoacă iarăși Consiliul Republican; la Chișinău vin trei oficiali străini. #Ceurmează

01 iunie 2019, ora 16:01

Partidul Democrat (PDM) a lansat ieri o invitație publică pentru Partidul Socialiștilor (PSRM) la discuții privind crearea unei majorități parlamentare. Propunerea este servită ca o „Soluție” ce ar „salva țara” și ar aduce stabilitatea pe care moldovenii atât de mult o râvnesc. Pentru a analiza oferta care pare a fi greu de refuzat, cei din PSRM spun că se vor aduna iarăși la ședința Consiliului Republican, ședință despre care, de altfel, Igor Dodon a vorbit cu puțin timp înainte de a pleca în deplasarea sa în Est. Între timp, la Chișinău sunt așteptați trei (Doamne) oficiali străini (și toți trei) din diferite colțuri ale lumii: Rusia, UE și SUA. Despre #ceurmează în contextul celor expuse mai sus, am vorbit cu analistul politic Victor Ciobanu. 

Victor Ciobanu, analist politic: „Invitația lansată de PDM către PSRM este una așteptată, având în vedere că în culise înțelegerile dintre Plahotniuc și Dodon au fost convenite de mai de mult deja, or, apariția subită a lui Plahotniuc creează anumite impresii că nu toată lumea este în ordine cu această înțelegere; am în vedere sosirea celor trei mari demnitari din Uniunea Europeană, Rusia și Statele Unite. Probabil aceștia vin cu un alt mesaj decât agrearea acestei coaliții între PSRM și PDM, de aceea am impresia că se joacă la anticipare”.

„La solicitarea lui Plahotniuc, Dodon reacționează imediat și Consiliul Național al PSRM va fi convocat”

„Ieri, Plahotniuc a declarat că totul este super OK și vine cu o ofertă către PSRM care în raport cu ACUM invocă situația că acel Consiliu are o singură decizie, ce rămâne neschimbată. Iată că acum acceptă foarte repede această propunere a lui Plahotniuc și zice că se convoacă iarăși Consiliul Republican care ar putea modifica această decizie rigidă și inacceptabilă pentru ACUM. La solicitarea lui Plahotniuc, Dodon reacționează imediat și Consiliul Republican va fi convocat”.

„Cred că este un pic prea teatrală și prea grăbită această combinație între cei doi și, după mine, ea nu este agreată de partenerii externi. Am remarcat chiar în discursul purtătorului de cuvânt al PDM Gamurari fraze precum: «Coalițiile se formează la Chișinău, nu așteptăm ca cineva să vină…», «Noi avem deja program de guvernare, avem puncte agreate…». Înțelegem astfel că se joacă la anticipare și, în plus, să nu uităm că pentru săptămâna viitoare Piața (n.r. Piața Marii Adunări Naționale) este rezervată pentru PDM, pentru eventuale manifestații «ale poporului», între ghilimelele de rigoare, care iarăși va ieși să spună că nu vrea alegeri anticipate și vrea coaliție între PDM și PSRM”.

„Se pregătește o încă o rundă de farsă teatrală…”

„Se pregătește o încă o rundă de farsă teatrală, să vedem cu ce argumente vor veni totuși partenerii externi, cât de convingători vor fi și cât de pe măsură va fi reacția PDM-ului, pentru că PSRM-ul în acest caz joacă doar un rol secundar, de decor în jocul lui Plahotniuc. Cu siguranță lui Plahotniuc nu-i vor plăcea propunerile venite din exterior și iată el încearcă să se salveze din răsputeri prin aceste combinații. Cei din PSRM sunt impuși acum de Plahotniuc să convoce încă o dată Consiliul Republican și, dacă vor lua o decizie diametral opusă, în opinia mea, nu că va arăta urât, dar socialiștii trebuie să fie conștienți că, mergând în aceasta coaliție, își semnează o sentință și decesul politic, asta în primul rând, iar în al doilea rând, această coaliție nu va fi agreată de partenerii externi”.

„PDM-ul cu siguranță nu vrea anticipate. Vrea sa forțeze nota și să creeze o coaliție cu orice preț. Dodon posibil că vede în varianta anticipatelor o minimizare  riscurilor pentru el personal, căci într-un fel face și jocul rușilor, și jocul lui Plahotniuc. El e acum între două scaune și nu poate să decidă și iată că ar alege cea a dea treia cale, care se numește alegeri anticipate”.

Avem primele semne că Vlad Plahotniuc se pregătește pentru funcția de premier?

„Absolut evident, pentru că Gamurari a spus în discursul său că ei agreează cererea PSRM de a le oferi postul de speaker și în mod normal asta înseamnă că «noi vă dăm speaker-ul și cerem șefia Guvernului». Asta ar fi o variantă, una forțată, care va conveni PDM-ului. PSRM cu siguranță, chiar dacă va primi anumite posturi ministeriale, nu va controla absolut nimic în acest Guvern, va primi doar acces limitat la anumite fluxuri financiare. Această coaliție cred că va fi una proastă și pentru PSRM, cu siguranță, care merg la pierzanie, iar pentru PDM va fi posibil o salvare, dar pentru foarte scurt timp”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram