/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 801: Atac la Harkov. Autoritățile din Kiev îndeamnă oamenii să nu meargă la biserică de Paște

Legea cu privire la Procuratură va fi modificată! Deputații au votat documentul în primă lectură

missing
11 iunie 2019, ora 16:07

Legea cu privire la Procuratură urmează a fi modificată. O decizie în acest sens a fost votată azi în primă lectură de către deputații Blocului ACUM și Partidului Socialiștilor. Autorii proiectului de lege au propus să fie modificată procedura de alegere a procurorului general, dar și cea de demisie a acestuia.

Potrivit documentului, concursul pentru alegerea procurorului general nu va mai fi desfășurat exclusiv de Consiliul Superior al Procurorilor, ci de către o comisie independentă în care să intre și experți internaționali și membri ai societății civile. Îar în cazul în care va surveni interimatul funcției de procuror general, CSP să desemneze un procuror intermar până la organizarea concursului și acesta să fie numit prin decret prezidențial.

Deputații mai propun ca procurorul general să fie demis de președinte la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. În prezent, consiliul nu este implicat în acest proces. De asemenea, se propune să fie exclusă din legea actuală prevederea care interzice deținerea unei cetățenii străine de către persoanele care aspiră la funcția de procuror general. Deputații au explicat că acest lucru va permite ca în această funcție să ajungă și o persoană profesionistă din afara R. Moldova.

Autorii noului proiect de lege mai propun să fie extinsă comisia de concurs pentru selectarea procurorului general, dar și să fie lărgită componența Consiliului Superior al Procurorilor. Structara va avea nu 12, dar 19 membri, fiind incluse și persoane din partea societății civile. Astfel, doi membri ar urma să fie delegați în CSP de către Academia de Științe a Moldovei, unul de către șeful statului, doi de către Guvern, unul de către Parlament și unul va fi înaintat de Consiliul Uniunii Avocaților.

Autorii proiectului au mai propus ca persoanele care se vor în funcția de procuror general să nu mai treacă testul poligrafului. Totuși, deputații nu au ajuns la o înțelegere la acest subiect. „Acest poligraf este foarte problematic, dacă vrei să te excludă din concurs. Este un instrument prin care o persoană poate fi declarată neeligbilă și scoasă din competiție”, a explicat președintele Comisiei juridice, Sergiu Litvinenco.

Deputații au atras atenția că în cazul în care se anulează testul poligrafului în cazul alegerii procurorului general, ar urma să fie anulat și pentru alte structuri, printre care și Centrul Național Anticorupție. „Harujen a trecut prin poligraf și ce folos”, a ironizat Litvinenco.

„Vrem o țară în care să fie posibil să critici guvernarea fără să te temi. Dacă vrem o țară liberă, trebuie să avem și instituții libere. Actualul procuror general a fost numit în funcție prin abuz, în urma unui concurs mimat. Harujen trebuie să plece. Să găsim un om profesionist, integru și cu nervi de fier.

De zece ani ei controlează Procuratura Generală. Ceea ce facem astăzi va fi un început pentru eliberarea ei de sub control politic. Procuratura trebuie să fie independentă nu doar în lege, ci și în realitate”, a declarat deputatul Dumitru Alaiba în luarea sa de cuvânt, după ce a fost dezbătut proiectul de modificare a Legii Procuraturii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram