/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Cine sunt magistrații care vor da verdictul în procesul judiciar în care s-a implicat Pavel Filip

missing
13 iunie 2019, ora 17:55

Recursul înaintat la Curtea Supremă de Justiție de „Banca Socială” împotriva persoanelor care ar fi vândut ilegal mai multe bunuri gajate anterior băncii, urmează a fi examinat pe 19 iunie, deși anterior era stabilită data de 22 mai pentru ședința judecătorească în acest caz.

Într-o scrisoare secretă, care a ajuns în posesia TV8, premierul Pavel Filip le-a cerut președintelui Curții Supreme de Justiție și președintelui Consiliului Superior al Magistraturii să acorde „suportul necesar” pentru ca interesele statului să nu fie prejudiciate, făcând aluzie la faptul că decizia CSJ ar trebui să fie în favoarea „Băncii Sociale”.

Din completul de judecată care va examina adresarea „Băncii Sociale” pe 19 iunie fac parte judecătorii Maria Ghervaș, Tatiana Vieru, Galina Stratulat și Victor Burduh.

Precizăm că dosarul a fost examinat pe 12 decembrie 2018 la Curtea de Apel Chișinău într-un complet de judecată compus din Viorica Mihăilă, Victoria Sârbu și Anatolie Minciună, ultimul fiind președinte al completului de judecată. Magistrații au respins atunci solicitarea „Băncii Sociale” și nu au anulat contractul de vânzare-cumpărare semnat de foștii proprietari ai imobilelor care au ajuns în posesia „Băncii Sociale”, după nerespectarea obligațiunilor unui contract de creditare.

Judecătorul Anatolie Minciună a fost implicat și în alte cazuri de rezonanță care vizează recuperarea banilor de către băncile care au intrat în faliment și au fost parte la „furtul miliardului”.

Potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice,  Anatolie Minciună a emis mai multe hotărâri care vizează recuperarea unor datorii de peste 40 de milioane de lei de către „Banca de Economii” de la compania „Artbeton-Grup”.

Într-un alt dosar inițiat de „Banca de Economii” împotriva companiei „Alit SRL”, prin care se cerea la fel recuperarea unor datorii de milioane de lei, judecătorul Anatolie Minciună a emis o încheiere prin care a scos de sub sechestru bunurile companiei „Alit SRL” gajate la BEM, lăsând undă verde firmei pentru a intra în posesia lor și a le ceda unui offshore din Panama.

TV8.md a publicat astăzi o scrisoare secretă trimisă în luna mai de către guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, premierului Pavel Filip prin care îl ruga să se implice în soluționarea unei probleme judiciare a „Băncii Sociale”, pentru ca statul să nu fie nevoit să întoarcă unui agent economic 3,6 milioane de lei. Ulterior, Filip le-a solicitat mai multor conducători ai instituțiilor de stat să întreprindă măsurile necesare în acest caz „pentru neadmiterea prejudicierii statului” în acest caz.

Solicitat să comenteze situația, vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Cebotari, a delcarat că intervenția lui Pavel Filip în acest caz nu ar reprezenta o imixtiune în actul justiției.

Așteptăm o reacție și de la guvernatorul Bancii Naționale a Moldovei. O solicitare în acest sens a fost trimisă deja în adresa instituției.

/DOC/ EXCLUSIV: Cum intervine Pavel Filip într-un proces de judecată ce ține de furtul miliardului

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram