Mai mulți deputați din primul Parlament al R. Moldova care sunt juriști de profesie au semnat o declarație prin care critică deciziile Curții Constitușionale și afirmă că noua majoritate parlamentară formată pe 8 iunie este absolut legală, iar vechiul Guvern și-a încheiat mandatul în aceeași zi. Foștii sunt coautorii şi votanţii Constituţiei Republicii Moldova în prima lectură, votată pe 19 martie 1993.

„Susţinem şi recunoaştem legalitatea şi legitimitatea Parlamentului în exerciţiul mandatului şi toate actele din 21 martie şi 8 iunie şi în continuare, precum şi a Guvernului învestit la 8 iunie 2019 şi respectiv a tuturor actelor adoptate în exerciţiul mandatului”, se spune în declarație.

Juriștii explică că pe 9 martie Curtea constituţională a validat scrutinul şi mandatele de deputaţi și a permis preşedintelui Republicii Moldova să emită decretul prin care a convocat pentru 21 martie şedinţa de constituire a Parlamentului nou ales. În această zi începe mandatul de 4 ani al Parlamentului.

„Şedinţa Parlamentului din 8 iunie se încadrează pe deplin în durata mandatului şi la care au fost alese organele directorii, precum şi învestirea noului Guvern cu depunerea jurământului. La 8 iunie 2019 şi-a încheiat mandatul vechiul Guvern. În consecinţă, actualul Parlament şi Guvern învestit sunt legale şi legitime în plină concordanţă cu prevederile constituţionale şi a normelor dreptului international”, spun deputații din prima legislature a Parlamentului.

Aceltia enumeră mai multe norme pe care le-ar fi încălcat Curtea Constituțională prin ultimele sale decizii.

1.A confundat în mod vădit data validării mandatelor deputaţilor 9 martie 2019, cu data constituirii Parlamentului nou ales 21 martie 2019, data începutului exerciţiului mandatului de 4 ani.

2.Suspendarea din funcţie a Preşedintelui Republicii Moldova ţine de exclusiva competenţă a Parlamentului. Suntem în prezenţa depăşirii atribuţiilor Curţii.

3.Tot prin abuz şi depăşire a competenţelor Curtea a desemnat un preşedinte interimar.

„Toate aceste acte ale Curţii Constituţionale ilegale şi ilegitime se încadrează în procesul de uzurpare a puterii de stat”.

Reprezentanții Parlamentului „90” recunosc și susțin legalitatea actualului Parlament şi a Guvernului învestit și îndeamnă întreaga societate şi pe  angajaţii din instituţiile, întreprinderile şi organizaţiile din Republica Moldova să susțină Guvernul Maiei Sandu.

Lista deputaţilor jurişti semnatari ai declarației:

 1. Nicolai Alexei
 2. Gheorghe Amihalachioaie
 3. Alexandru Arseni
 4. Victor Berlinschi
 5. Gheorge Cârlan
 6.  Valentin Colun
 7. Ştefan Curtev
 8. Valeriu Daraban
 9. Gheorghe Hioară, doctor în drept, conferenţiar universitar
 10.  Petru Munteanu
 11. Alexandru Ohotnicov
 12.  Anatol Plugaru
 13. Dumitru Postovan
 14. Victor Pușcaș

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!