/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Președintele Curții Constituționale din Lituania, despre ultimele decizii ale CCM: „Nu e clar cum s-au respectat principiile de echitate”

missing
14 iunie 2019, ora 12:24

Dainius Žalimas, președintele Curții Constituționale din Lituania, a comentat criza constituțională din Republica Moldova și nemijlocit ultimele decizii ale Curții Constituționale din Moldova (CCM). Acesta spune că pentru el nu este clar cum magistrații constituționali de la CCM au respectat principiile echității, ale transparenței și egalitatea părților în proces, atât timp cât aceste decizii au fost luate foarte rapid. 

„Curtea Constituțională a Moldovei a oferit o explicație pentru deciziile sale care au generat criza constituțională la care asistăm în prezent. Totuși, unele chestiuni au nevoie de clarificări. În primul rând, faptul dacă Curtea își poate baza interpretarea pe Codul Civil. Acesta, fiind un act inferior, poate fi supus unei revizuiri constituționale. În al doilea rând, deciziile din ziua de 8 iunie au fost adoptate deosebit de rapid – în câteva ore. Prin urmare, nu este clar cum s-au asigurat principiile de echitate, publicitate și transparență a procesului judiciar, dar și egalitatea ambelor părți în proces. Sunt în așteptarea răspunsurilor pentru aceste întrebări extrem de importante”, a comentat Dainius Žalimas, pe rețelele de socializare.

Vezi și:

/DOC/ Declarația a 10 ex-judecători prin care califică ultimele decizii ale CCM ca fiind contrare prevederilor Constituției

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram