/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

PD-ul îi informează printr-o scrisoare pe ambasadori că Guvernul Filip e unicul legitim și că ACUM și PSRM refuză să dialogheze

missing
14 iunie 2019, ora 08:10

Partidul Democrat din Moldova a expediat ambasadelor acreditate de la Chișinău o scrisoare în care îi informează pe reprezentanții diplomatici ai altor țări de faptul că a încercat să inițieze un dialog cu cei din Partidul Socialiștilor (PSRM) și Blocul ACUM, pentru a găsi soluții de a depăși criza politică, însă fără succes. În scrisoarea trimisă de PDM către ambasade, o copie a căreia a ajuns și la redacția TV8, democrații îi mai informează pe ambasadori că Guvernul Filip este unicul legitim; aceștia îl prezintă pe Igor Dodon drept „vasal al Rusiei”, dependent financiar de Moscova, și că acordul temporar dintre PSRM și ACUM privind crearea unei majorități a fost negociat ilegal de către șeful statului în numele socialiștilor. 

Democrații enumeră mai multe argumente în susținerea poziției lor și-i roagă pe partenerii internaționali ai Republicii Moldova să ia o atitudine cu referire la situația din Republica Moldova, ținând cont de acestea.

„Există un impas constituțional în Republica Moldova și ultimele hotărâri ale Curții Constituționale nu pot fi ignorate. În conformitate cu aceste decizii, țara are un Guvern legitim, condus de Pavel Filip, deși este un Guvern cu competențe limitate, un Parlament dizolvat și un președinte pe cale de a fi demis. În acest context, PDM solicită în mod fundamental tuturor liderilor politici să acționeze în mod responsabil pentru depășirea crizei existente”, se menționează în scrisoare.

„Din exterior, se poate crea impresia că în Republica Moldova par să fie “două guverne”. Totuși, potrivit Curții Constituționale, în Chișinău există doar un singur guvern legitim – cel condus de premierul Pavel Filip – care s-a conformat hotărârilor Curții. Mai mult, Curtea a decis, de asemenea, pe 9 iunie, că președintele Igor Dodon trebuie să fie temporar destituit din funcție, pentru că refuzat să dizolve Parlamentul în termeni legali. Astfel, prim-ministrul Pavel Filip a preluat temporar atribuțiile de președinte interimar, stabilind data alegerilor anticipate pe 6 septembrie”, mai scriu democrații în scrisoare.

Iată textul integral al scrisorii:

La începutul acestei săptămâni, după o întrevedere a conducerii PDM cu ambasadorii europeni la Chișinău, partidul a lansat public o invitație oficială la dialog pentru PSRM și ACUM. În răspuns, aceștia au îndemnat PD-ul să elibereze instituțiile de stat și să vina la Parlament la muncă.

Ieri, PDM a anunțat că organizează astăzi ședința Consiliului Național Politic, la care vor lua o decizie cum să procedeze mai departe. La rândul lor, cei din ACUM și PSRM au anunțat pentru duminică un „marș al poporului” pentru susținerea noii guvernări.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram