/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Saakashvili, într-un interviu pentru TV8: „Plahotniuc mi-a transmis mesaje că ar fi interesat de experiența mea din Georgia...”

missing
14 iunie 2019, ora 10:16

„Fiecare popor are metodele lui de a se debarasa de oligarhi, dacă alte metode nu funcționează, atunci va funcționa acesta”, este declarația lui Mihail Saakashvili, ex-președinte al Georgiei, cu referire la noua majoritate parlamentară, formată din ACUM și PSRM. Acesta a oferit un interviu exclusiv pentru TV8, în care a vorbit despre situația politică din Republica Moldova și cum ar putea echipa acestuia să ajute țara noastră să depășească această criză și să implementeze reforme de luptă cu fenomenul corupției.

„Nu poate un oligarh să meargă împotriva Vestului”

Mihail Saakashvili este de părere că deschiderea guvernării PD pentru occident este doar o aparență: „Nu poate un oligarh să meargă împotriva Vestului. Nu are niciun oligarh suficient curaj atunci când vine vorba despre Occident, așa că, eu cred că el va fi nevoit să cedeze. Important este să nu se facă acum compromisuri. El are de ales, fie cedează puterea, fie trebuie să înțeleagă că se va ajunge la aceea că nicio țară nu-l va adăposti ca refugiat politic, indiferent de câți bani ar plăti”. 

„Moldova trebuie să adopte o lege privind oligarhia”

„Republica Moldova s-a declarat ca fiind o țară capturată de un oligarh, aceeași situație este și în Georgia, așa a fost în Ucraina pe vremea lui Poroșenco… Totul este foarte simplu, în opinia mea, trebuie să fie adoptată o lege privind oligarhia, care ar trebui să prevadă următoarele: un oligarh nu poate să fie actor politic; nu poate să dețină instituții mass-media; nu poate să controleze sistemul judiciar. Există suficientă experiență cum să demonopolizezi situația. Trebuie să fie alocate anumite surse financiare din bugetul statului pentru a fi asigurată activitatea jurnaliștilor eliberați din mediile oligarhice etc.”.

„Plahotniuc m-a întrebat prin intermediari dacă aș fi gata să mă împart cu experiența mea de luptă împotriva corupției, din Georigia”

Mihail Saakashvili afirmă că a primit în ultimii ani (2015, 2016 și chiar 2018) mai multe mesaje de la Vlad Plahotniuc, transmise prin diverși intermediari, că ar fi interesat de experiența noastră de luptă anticorupție, din Georgia.

„Nu-i cred eu pe oligarhi. Eu am pățit-o cu Poroșenco. Și atunci când mi se spune: «Nu, eu nu sunt oligarh de acesta, eu sunt un oligarh mai tare și chiar vreau să schimb în țara mea lucrurile spre bine», eu nu cred în asta, pentru că pentru ei chiar și cuvântul reformă este o imitare”, a spus Saakashvili.

„Acum, când în Moldova sunt politicieni care chiar vor să schimbe lucrurile, ar fi păcat să nu-i ajuți”

Saakashvili spune că în Republica Moldova este necesară o reformă complexă a tuturor structurilor de stat și că echipa sa ar fi gata să dea o mână de ajutor actualei guvernări: „Nu e necesară doar o reformă a Poliției, trebuie reformate toate structurile de stat: Procuratura, Poliția, sistemul judecătoresc, sistemul fiscal, sistemul vamal etc. Totul trebuie reformat complex, nu va ieși dacă se va lua câte un domeniu”.

Mihail Saakashvili a vorbit și despre situația politică din Ucraina. Interviul în întregime îl puteți urmări mai jos:

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram