/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/DOC/ Harunjen, despre cele două scrisori primite de la Morari, în care spune că a fost urmărit și cere restabilirea în funcția de șef la PA

missing
17 iunie 2019, ora 12:27

Procurorul general al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, a comentat cele două scrisori pe care i le-a expediat săptămâna trecută Viorel Morari, ex-șef al Procuraturii Anticorupție (PA), prin care cere anularea ordinului de eliberare din funcție și prin care sesizează că ar fi fost urmărit de necunoscuți.

Eliberarea de la șefia Procuraturii Anticorupție și solicitarea de restabilire în funcție

Sursa DOC: Deschide.md

Procurorul general Eduar Harunjen spune că a procedat conform legii, atunci când a semnat ordinul de eliberare a lui Viorel Morari din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție precum și decizia de a-l transfera în funcția de procuror de execuție în cadrul Procuraturii Generale.

„Este cererea de demisie din funcție a domnului Morari. Există elemente de formă și de conținut al unui ordin și dumnealui contestă forma. Eu am recepționat scrisoarea vineri. Acesta este considerată drept o contestație la un act administrativ și am pus-o deja și în lucru. Se va expune subdiviziunea responsabilă de întocmirea acestor acte și vom prezenta și un răspuns, avem un termen de 30 de zile ca să examinăm această contestație”, a spus Eduard Harunjen pentru TV8.md.

Procurorul general explică faptul că l-a transferat pe fostul șef de la Procuratura Anticorupție într-o direcție de la Procuratura Generală pentru că așa prevede legea: „Dumnealui a fost transferat dintr-o funcție într-o altă funcție fără concurs și a fost transferat în unica funcție vacantă de procuror la Procuratura Generală care era la acel moment. Există cererea lui de demisie din funcție, dumnealui nu s-a demisionat din organele procuraturii, dumnealui și-a exprimat voința de a demisiona din funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție și acest lucru l-a făcut la propria discreție și mi-a prezentat personal acest raport. Procedura este că atunci când persoana demisionează dintr-o funcție de conducere, dar nu în general din Procuratură, atunci procurorul general trebuie să-l transfere într-o funcție liberă care poate fi ocupată fără concurs”, a declarat Harunjen.

„Articolul 25 din Legea cu privire la Procuratură spune că, dacă o persoană din funcția de șef este transferată de către procurorul general în altă funcție aceasta nu trebuie să fie o funcție de conducere, deci, numai într-o funcție de procuror de execuție pot să-l transfer, dar în orice funcție de conducere avansarea are loc doar în baza procedurilor de concurs și legea spune clar că într-o astfel de situație nu este vorba de concurs, dar este vorba despre un transfer ordinar într-o funcție de conducere în una de procuror de execuție”, a mai explicat procurorul general.

Potrivit lui Eduard Harunjen, până acum nu a fost declanșată procedura de organizarea a concursului pentru suplinirea funcției de șef al Procuraturii Anticorupție, interimatul căreia este asigurat acum de procurora Adriana Bețișor.

Scrisoarea în care Viorel Morari spune că a fost urmărit

Sursa DOC: Deschide.md

Procurorul Harunjen spune că a primit joi sesizarea de la Morari în care acesta spune că ar fi fost filat. Șeful Procuraturii Generale spune că specialiștii de la Procuratură verifică informațiile prezentate de Morari și dacă într-adevăr acesta a fost filat, se va examina dacă persoanele în cauză au făcut-o legal sau ilegal. 

„Scrisoarea am pus-o în lucru la subdiviziunea responsabilă de control asupra activității speciale de investigații. Nu am un răspuns la acea solicitare, este un control care va scoate în evidență dacă a avut loc urmărirea și dacă a fost legală sau ilegală. Este vorba despre o examinare care trebuie să ne scoată la concluzia a fost sau nu a fost încălcată legea. Dacă a fost încălcată legea, atunci vom merge pe linia deja a unui proces penal, ca să putem da apreciere în limitele codului penal. Dacă încălcarea legii nu a fost și este doar o incertitudine în viziunea domnului Morari, atunci îi vom da explicațiile de rigoare. Oricum urmează o verificare a celor indicate de dumnealui”, a afirmat Eduard Harunjen.

Am încercată să-l contactăm pe procurorul Viorel Morari pentru a-i solicita un comentariu, dar acesta are în continuare telefonul deconectat.

Informația despre faptul că Viorel Morari a demisionat din funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție a apărut în public pe 2 mai. Acesta nu a explicat nici până în prezent motivul demisiei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram