/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Igor Dodon atenționează! Ce risc există pentru R. Moldova începând de anul viitor

19 iunie 2019, ora 10:08

Republica Moldova riscă să rămână fără gaz începând de anul viitor, deoarece autoritățile de la Chișinău nu au negociat un nou contract cu autoritățile ruse. Despre asta atenționează șeful statului Igor Dodon, care crede că este prematur să vorbim acum despre posibilitatea de a importa gaz din Uniunea Europeană cu ajutorul Ucrainei.

„Noi suntem obligați să examinăm toate posibilitățile de a asigura consumatorii cu gaz, mai ales în contextul riscurilor care ar putea să parvină de la 1 ianuarie 2020. Noi nu avem acord de livrare a gazelor pentru anul următor, noi nu avem ocol de tranzit al gazului”, a declarat Igor Dodon în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă.

Șeful statului recomandă funcționarilor de la Ministerul Economiei și conducerii „MoldovaGaz” să se întâlnească de urgență cu șefii de la „Gazprom”, să negocieze un nou contract pentru R. Moldova și să discute despre posibilitatea tranzitării gazului prin Ucraina.

„În caz dacă nu va fi tranzit prin Ucraina, atunci trebuie de urgență să examineze câteva variante – 2, 3, 4, teoretice, cel puțin. Și să înceapă discuțiile. Cu ucrainenii? Haideți să discutăm cu ucrainenii; cu românii ceva revers pe gazoductul magistral care vine, dacă e posibil, eu nu cunosc partea tehnică, haideți să discutăm. În schimb, n-avem om. Este un subiect foarte complicat. Discuțiile trebuie începute în regim de urgență”, a explicat Igor Dodon.

Președintele intenționează să abordeze subiectul în cadrul unui eveniment care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni la Minsk, unde vor fi prezenți mai mulți șefi de state.

Întrebat dacă va negocia cu autoritățile ruse reducerea tarifelor pentru importul de gaze, așa cum a promis anterior, Igor Dodon a spus: „aceasta depinde de discuțiile cu Gazprom și dacă va fi sau nu tranzit prin Ucraina. Poți să te înțelegi să iei gaz mai ieftin de la ruși, dar dacă prin Ucraina nu-i tranzit, cum să-l aduci, că n-ai să-l pui în buzunar să-l aduci în Republica Moldova. Trebuie cumva un marșrut. Care este marșrutul – prin Nord Stream sau prin Turkish Stream?” Foarte dificil”.

Igor Dodon a mai adăugat că susține construcția gazoductului Iași-Chișinău, pentru a avea posibilitatea de import a gazului din Uniunea Europeană.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram