/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Ministerul rus de Interne confirmă! Plahotniuc și Țuțu, învinuiți de contrabandă și vânzare de droguri în proporții deosebit de mari

missing
26 iunie 2019, ora 17:03

Fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc și fostul deputat democrat Constantin Țuțu sunt cercetați penal în Federația Rusă pentru contrabandă cu droguri în proporții deosebit de mari. Ministerul de Interne de la Moscova anunță că cei doi au statut de învinuiți într-un dosar penal.

„Astăzi, a fost înaintată învinuirea fostului președinte al Partidului Democrat din R. Moldova, Vladimir Plahotniuc și persoanei sale de încredere, sportivului Constantin Țuțu în săvârșirea infracțiunilor prevăzute de articolul 210 al Codului Penal al Federației Ruse, dar și pentru 28 de episoade de contrabandă și vânzare ilegală de droguri în proporții deosebit de mari”, potrivit unui comunicat publicat de serviciul de presă al Ministerului rus de Interne.

Potrivit autorității ruse, Vladimir Plahotniuc face parte dintr-o grupare internațională care se ocupa de contrabandă cu hașiș adus din Africa de Nord în statele CSI. Organizația criminală și-ar fi început activitatea în 2012, fiind condusă de Oleg Pruteanu, dar și de alte persoane originare din R. Moldova și Spania.

Astfel, potrivit Ministerului rus de Interne, investigațiile au fost efectuate în perioada august 2012 – iunie 2019 de către ofițerii de urmărire penală din cadrul Departamentului de Investigații al Ministerului rus de Interne și Departamentul principal pentru controlul asupra circulației drogurilor, în comun cu organele de drept din Republica Moldova, Belarus și Spania. Urmărirea penală s-a efectuat în cadrul dosarului unei operațiuni speciale numite „Pirineyskiy izlom”. În urma operațiunii au fost depistați și condamnați 60 membri ai unei grupări criminale specializate în trafic de droguri. De asemenea, în cadrul investigațiilor, potrivit Ministerului rus de Interne, a fost scoasă din circulație peste o tonă de droguri de tip hașiș și stupefiante.

Reprezentanții Ministerului rus de Interne precizează că, în cadrul urmăririi penale s-a stabilit că ex-președintele PDM Vladimir Plahotniuc, având posibilitatea de a influența actorii politici și instituțiile de stat din Republica Moldova și utilizând metode criminale de a influența anumite persoane din aceste structuri de stat, a acționat în complicitate cu lideri ai unor grupări criminale din Republica Moldova.

„Potrivit informațiilor acumulate, nu mai târziu de anul 2012, Vladimir Plahotniuc, a devenit unul dintre conducătorii grupului criminal internațional care îi apăra pe membrii acestuia. Interacționând cu fondatorul organizației criminale, Oleg Pruteanu, la indicația lui Vladimir Plahotniuc, această sferă de activitate se afla sub controlul direct al sportivului moldovean Constantin Țuțu, fost deputat al Partidului Democrat din Moldova și omul de încredere al lui Plahotniuc”.

„Ofițerii de investigații și cei ai serviciilor operative au reușit să scoată la iveală schema criminală prin care gruparea acționa pe teritoriul Rusiei și a altor țări și să acumuleze materiale care demonstrează legătura dintre coparticipanții acestei grupări, care aveau scopul comun de a obține profit din vânzarea drogurilor. Urmărirea penală continuă”, a declarat Irina Volk, reprezentanta Ministerului rus de Interne.

L-am contactat pe purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, pentru a cere o reacție la acest subiect, dar acesta nu ne-a răspuns la telefon. La rândul său, fostul deputat Constantin Țuțu are telefonul deconectat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram