/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Carne și lactate, pe străzi. Vânzătorii continuă să-și vândă produsele neautorizat pe străzi, sub razele fierbinți ale soarelui

26 iunie 2019, ora 21:33

Sub razele fierbinți ale soarelui, zeci de oameni vând, pe trotuare sau lângă piețe, produse ce se strică ușor. Astfel, carnea, ouăle și lactatele sunt expuse în plină stradă, deși doar la umbră sunt peste 30 de grade. Vânzătorii spun că marfa lor este în regulă și ne asigură că nu avem de ce să ne facem griji. De partea cealaltă, cumpărătorii sunt destul de rezervați și, cel mai des, evită să procure din stradă. Noul director al Pieței Centrale ne-a spus că nu răspunde de vânzătorii ambulanți.

Această femeie vine de câteva ori la Chișinău din satul Țâpala, raionul Ialoveni, pentru a-și vinde păsările. Însă nu în piață, ci la un colț de stradă.

„ – De ce nu vindeți în piață? – Dapăi acolo oamenii vând zi la zi. Eu mă duc, dar la mine nu vine nimeni. Eu mă duc, stau într-o parte. De mine nu se apropie.– Vă dau voie să vindeți în piață? – Ei, ne fugăresc ca pe niște câini. – De ce? – Nu se poate. – De ce nu se poate, trebuie să plătiți? –Locurile sunt ocupate toate, nu mă primesc pe mine”.

Alți vânzători spun că nu merg în piață pentru că acolo nu-i găsesc cumpărătorii fideli sau pentru că ar fi prea cald.

„–De ce nu se vinde brânza în piață? – Pentru că acolo nu intră cumpărătorii. E prea cald. –Dar faptul că ea stă afară, dar nu stă în frigider, ea nu se strică? – Noi o ținem în condiții de frigider, o păstrăm în condiții. Avem butoaie, avem tot. Nu-i mai rău decât în pavilion. Vă asigur. Dar dvs credeți că e mai frig ca la noi aici”?

„ Nu am loc acolo. Am fost o dată și mi-au dat un loc în spate și nu mă întreba nimeni acolo. Nu, nu stă la soare, noi avem document, tot cum trebuie”.

Au fost și din cei care au dat bir cu fugiții când au văzut că îi filmăm.

„Bună ziua, de mult timp vindeți carnea aici? – Nu. – Da de ce o ascundeți? – Da cât e de bine să vindeți carnea așa”?

„Ne spuneți și nouă, de ce nu vindeți brânza în piață? (lasă brânza și pleacă)”.

Consumatorii nu prea riscă să procure produse de la comercianții ambulanți, mai ales că afară sunt peste 30 de grade celsius.

„Da, e periculos. Eu, probabil că… ei singuri ar trebui să cunoască că poate să se înăcrească și laptele și brânza. Ar trebui să caute condiții mai bune”.

„Oamenii, desigur, ar trebui să le vândă în locuri autorizate, pentru că aici este praf. Acesta este un produs care se strică foarte repede”.

„Nu vă este frică să cumpărați lactate de pe marginea pieței? – De ce, dacă e producția bună, de ce să nu. Ne-am deprins și nu mai intru că, mă rog, mi-e greu până la mașină”.

Noul director interimar al Pieții Centrale spune că nu are pârghii pentru a-i alunga pe vânzătorii ambulanți, care stau pe străzile de alături.

VIOREL BRAGA, Director interimar „Piața Centrală”: „Sunt organele competente de a lua asemenea măsuri. Că se vând produse lactate, produse ușor alterabile la temperatura de 32 de grade este o normă depășită. Depășită de timp, nu ne face nouă față celor care suntem, nici celui care vine, nici celui care cumpără”.

Comerțul stradal neautorizat a fost interzis din 2017, însă oamenii continuă să vândă, în pofida amenzilor. De altfel, și în Piața Centrală, regulamentul spune că ouăle, carnea sau peștele pot fi vândute în piețe doar în vitrine frigorifice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram