/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/DOC/ Declarație la Consiliul Europei pentru eliberarea deținuților politici din R. Moldova

missing
27 iunie 2019, ora 11:58

Delegația R. Moldova la Consiliul Europei a înregistrat o declarație pentru eliberarea deținuților politici și eradicarea practicilor de poliție politică din R. Moldova. Inițiativa a fost susținută de mai mulți membri ai delegațiilor străine. Documentul a fost semnat de 15 oficiali străini.

„Sistemul judecătoresc este încă vulnerabil influențelor vechiului regim. Am sensibilizat CoE asupra derapajelor din trecut și am primit asigurări de la toate grupurile politice că ne vor ajuta în procesul anevoios de reformă. Un prim pas important în această direcție este eliberarea și reabilitarea deținuților politici și tuturor celor care au avut de suferit pe nedrept în urma fostului regim”, a scris deputatul Mihai Popșoi pe facebook.

Acesta a postat și textul declarației, document semnat de 15 oficiali din Italia, Franța, Germania, Polonia, Lituania și alte state.

Deputatul a precizat că va depune eforturi pentru eliberarea din detenție în cel mai scurt timp a „deținuților politici” Gheorghe Petic și Valentin Eșanu.

 

Amintim că Gheorghe Petic, activistul Platformei „Demnitate și Adevăr”, a fost condamnat de către prima instanță la trei ani și jumătate de închisoare cu executare în penitenciar de tip semi-închis, viind învinuit de viol.

Valentin Eșanu este un om de afaceri, directorul unei întreprinderi specializate în colectarea deşeurilor de metal uzat. Acesta a fost reținut în 2017, fiind învinuit de spălare de bani și evaziune fiscală în proporții deosebit de mari. El a declarat de mai multe ori că a fost încarcerat pe nedrept pentru a-i fi preluată afacerea.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram