/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Nicu Popescu planifică o vizită la Kiev: Relațiile noastre cu Ucraina nu au avut de suferit după votul de la APCE

missing
27 iunie 2019, ora 10:47

Votul celor doi deputați moldoveni la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pentru readmisia Federației Ruse în cadrul structurii nu ar fi afectat relațiile R. Moldova cu Ucraina, dă asigurări ministrul de Externe Nicu Popescu. Oficialul spune că a discutat în ultimele zile cu reprezentanții mai multor autorități ucrainene și chiar planifică o vizită la Kiev în viitorul apropiat.   

„R. Moldova are doi vecini și ambii sunt de o importanță majoră, chiar vitală pentru evoluțiile politice și economice. Avem o agendă foarte încărcată și bogată cu Ucraina. Colaborăm pe foarte multe aspecte: acordul de asociere cu UE, acordul de cooperare economică, cooperare pe reintegrarea transnistreană. Pe toate aceste dosare avem un dialog practic zilnic…”

„Acest vot de la Strasbourg nu afectează relația noastră și vom continua cooperarea”, a declarat Nicu Popescu după briefingul susținut alături de ministrul de Externe al Lituaniei.

Nicu Popescu mai spune că în ultimele zile a discutat cu mai mulți oficiali ucraineni din cadrul Ministerului de Externe de la Kiev, din Consiliul de Securitate și din echipa președintelui Zelinski.

„În viitorul apropiat, voi merge la Kiev. Acum căutăm o dată care ne convine și nouă și partenerilor ucraineni”, a adăugat Popescu.

„Noi suntem susținători fermi pentru reintegrarea teritoriului Ucrainei. Zonele de conflict din estul Ucrainei fac parte din Ucraina, Crimeea este parte a Ucrainei. Noi recunoaștem integritatea țării și granițele Ucrainei sunt aceleași pe care le-a avut șapte ani în urmă”, a punctat Popescu.

Și ministrul de Externe al Lituaniei a fost întrebat de jurnaliști ce crede despre votul deputaților moldoveni la APCE. „Poziția noastră este fermă. Noi considerăm că fiecare țară are dreptul să-și facă propria alegere”, a comentat scurt Linas Linkevicius.

Nicu Popescu a anunțat că ulterior va fi organizat un briefing de presă separat referitor la relațiile moldo-ucrainene.

Amintim că reprezentanții Republicii Moldova la APCE, deputații Andrei Năstase și Vlad Batrîncea, au votat pentru ca Rusia să fie acceptată din nou în structură, după o pauză de cinci ani. Ulterior, șapte țări au părăsit ședința Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) după ce Federației Ruse i s-a reîntors calitatea de membră cu drepturi depline. Este vorba despre Ucraina, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia, Slovacia și Georgia.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram