Deputații români intenționează să modifice și să completeze legile în materie electorală astfel încât cetățenii români aflați în diasporă să poată primi dreptul de a vota la următoarele alegeri prezidențiale timp de trei zile consecutive, dar și prin corespondență. Propunerile au fost deja dezbătute în cadrul unei comisii speciale create în comun de Camera Deputaţilor şi Senatul de la București și au fost avizate pozitiv.

Potrivit raportului aprobat de comisie, alegerile prezidenţiale în diasporă se vor desfăşura în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.

„În ziua de duminică, votarea va începe la ora locală 7:00 şi se va încheia la ora locală 21:00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se va desfăşura şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. Vineri de la ora locală 12:00 până la 21:00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7:00 şi se încheie la ora 21:00″, se arată în raport, potrivit Digi24.ro.

O altă decizie importantă luată în Comisie este cea care permite ca în diasporă, alegătorii care se află la sediul secţiei de votare şi cei care stau la rând la ora 21:00, când se închid secţiile, să poată să îşi exercite în continuare dreptul de vot până la ora 23.59.

Un membru al biroului electoral al secţiei de votare, desemnat de preşedintele acestuia, va verifica la ora 21:00 dacă în afara zonei de vot se află alegători care aşteaptă şi va stabili ordinea în care aceştia să poată avea acces.

Ieri, aceeași comisie specială creată de deputații români a decis introducerea votului prin corespondență la alegerile prezidențiale, precum și a votului anticipat.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!